Akvaryum Suyun berraklığı için Filtre Malzemeleri

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
Arkadaşlar konuyu uzatacağım, eklemeler olacak inşallah..

bjkalley' Alıntı:
İlk düştüğü yerde suyu yavaşlatma tabiri yanlış. Suyun yavaşlaması ya da hızlanması bahsettiğiniz dağıtıcı medyanın nerede olduğu ile ilgili değildir. Suyun girişine de, çıkışına da koysanız akışa karşı aynı direnci uygular toplam akışı aynı şekilde yavaşlatır.

Bazı temel prensipleri unutmayalım.
Filtre sepetinin kesiti sabit alanlı, genelde yuvarlak kimi zaman kare. Suyun bu sabit kesit alanında hızı hiçbir şekilde yavaşlamaz veya artmaz. Giren kadar su çıkmak zorunda, eğer su filtrede yavaşlıyorsa filtrede su kayboluyor demektir, fiziksel bir durum değil.

Filtrede suyun hızlanıp yavaşlaması sadece kesit değişirken olur. İnce kesitli hortumdan geniş filtreye geçerken hız düşer ancak debi her yerde aynıdır. Debi aynı olacağı için kesit alanı aynı olan her yerde hız aynıdır. Sadece Tunç Bey'in dediği gibi hızın kesit üzerindeki dağılımı farklı olur, ortada daha hızlı, yanda daha yavaş olur. Bunun da gerekliliği tartışılır. Ben filtrenin her yerinden dolu dolu su geçmesini istemem, zaten istesem de maddenin yapısı gereği geçiremem. Özellikle giriş ve çıkışta kenarlarda oksijensiz alanlar kalınca, bakteri yemi ile nitrat indirmeye çok büyük faydaları oluyor.

Sıvıya göre hareket etmeyen bir kapta suyun akışı poiseuille flow ile modellenir ve şöyle bir profil verir:
660px-Development_of_fluid_flow_in_the_entrance_region_of_a_pipe.jpg

Bu profilin sınır koşulu şudur, suyun hızı sabit kenarlarda 0'dır. Bizim filtremizdeki her medya için bu sınır şartı geçerli, hiçbir malzememiz su ile hareket etmiyor ve direnç gösteriyor. Bu gördüğümüz parabolik dağılım küçük küçük olarak bütün filtrenin içine dağılıyor. O yüzden her malzeme zaten biz istemesek de suyu dağıtan bir yapı gösterecektir bunun için su dağıtıcı seramik kullanmaya gerek yok. Benim önerim tüm dış filtreyi seachem matrix ve/veya sera siporax ile doldurun. Filtre çekiş borusunun önüne de eheim ön filtre takın. Haftada bir ön filtreyi yıkayın. Dış filtreyi kurun 1 yıl unutun, açmayın.

Not: Geçici koyduğum karbon ve purigen gibi malzemeleri dış filtreli akvaryumlarda şelale filtre ile uyguluyorum.

[K]Not: Geçici koyduğum karbon ve purigen gibi malzemeleri dış filtreli akvaryumlarda şelale filtre ile uyguluyorum.[/K]

Üstteki yazınızda "şelale filtre" derken "dış filtreden ayrı iç şelale filtre kullanıyorum" mu yoksa "dış filtre kullandığım akvaryumlarda akvaryuma dış filtrenin giriş temiz su hortumunu şelaleli aparat ile kullanıyorum" mu demek istediniz?

Ben iç filtre düşünüyorum Sunsun Hw-302 dış filtre yanına. Evet dış filtre akvaryum içi pis su girişine de dediğiniz gibi Eheim falan sünger ve elyaf da koymayı düşünüyorum. Daha pek çok madde de çıktı iç filtre malzemesi olarak günümüzde. Sera siporax jenere bir maddeymiş ve kendini yeniliyormuş ve bu maddenin direkt pis akvaryum suyu ile temasını şu an yapmayacağım..

Seachem Matrix ise kimi seçilmiş ponza taşı diyor. Ponza taşı koysak bir sorun olur mu acaba ki konulara bakayım forumda büyük ihtimalle açılmış olabilir.

Sera Siporax, ABD NASA'nın Sera'dan istediği uzay araştırmalarında bakteri falan deneylerinde mi ne kullanmak istediği çok yüzeyli bir madde. Büyük ihtimalle hafif de olmasını istemişlerdir çünkü Uzay mekiği hafiflik çok önemli bu yüzden titanyum da çok kullanılır uzay mekiklrrinde Ve Ruslar buna binaen Rus Kozmonot Yuri Gagarin'in Heykelini Titanyum'dan yapmışlardır ama boyunu kısa yapmışlar orjinale göre [:D] [:)))] . Ama ne kadar bu maddeden Uzaya çıkardı bilemiyorum..

Aslında Sera siporax cam tozundan yapılmaymış (en azından büyük yüzdesidir) ..

Bu arada Hipo ile temizleme konusuna baktım forumda. https://www.akvaryum.com/Forum/siporax_mi_substrat_pro_mu__k948972_sn2.asp bir de bu konu var ama başka konular da var Maşallah forumda.

Sunsun Hw-302 3 sepet ve en sltta biyolojik mavi sünger ve elyaf düşünüyorum. Üstte Seramik Sera siporax ve Ponza taşı araştırıyorum. Biyobal lar da var gerçi ama araştırayım.

Bu arada içi görünen şeffaf hazneli Dış motorlar bana daha mantıklı görünüyor ve Eheim yeşil plastiğimsi dış filtre kabı böyle sanırım..

Benim görüşüm, anladığım Oksijensiz ortamda yaşayan aneorabik bakteriler(nitratı azota çeviren ve bu azot akvaryumdan uçuyor yukarıdan) çok önemli, çok çok önemli ve bu filtre malzemeleri substratlar bu işe yarıyor dış filtre, sump gibi yerlerde.

Bu arada 8-9 cm yüksekliğinde Borcam'a(7-8 cm kum kalınlığı, yüksekliği) koyacağım bitkileri ve 80*40*55h(y) genel dibine de 1-2 cm kum (Büyük ihtimalle Hagen siyah kum) inşallah hayırlısı ile.. Denilen bu 7-8 cm'lik kum kalınlığında dipte oksijen istemeyen bakteriler yaşıyor ve Akvaryum için iyi haber Nitratı Azota çevirmede ama belki Dış filtre daha çok işe yarıyor, araştırıyorum inşallah
 
Üst