Amber (Ambergris, Grey Amber, ..) ve parfümleri

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
Biraz karışık bir konu ve kimine daha karışık gelecek bir konu :).. Batı kehribara ''Amber'' diyor. Batı ''balina amberine'', ''Ambergris'' ''Grey Amber'', ''Whale Ambergris'' daah uzar gider isimler.. Genelde batı Ambergris diyor..

Bu arada bu mesaja resimler ekleyeceğim inşallah.. Şimdilik kabasıyla verelim :)..

Kehribar ise bitki reçinelerinin milyonlarca yılda fosilleşmesi ile oluşuyor.. Bu fosillerin farklı boyutları olabiliyor ama kozmetikde hangsi tüketiliyor bilemeyeceğim. Bunu araştırayım. Kehribar kokulu Zara Amber Men mi ne vardı ama o üretimden kalktı, ki farklı bir benzer isimli parfümü daha var onu demiyorum.. Günümüzde benzer ağaçların reçinelerinden '2kehribar'' kokusu diye koku notası üretiyor olabilirler..

Bir de amber ağacı reçinesi var. Bu reçine ile karşılaştım ve güçlü bir koku notası. Tentürü bile keskin ve yumuşatımlası lazım. Sğıla ağacı'ndan da amber ağacı reçinesi elde ediliyor ama ayı yağ mı araştıracağım. İStanbul'da oturanlar eminönü falan aktarlardan bu reçineyi sorabilirler.. Bond No.9 New york Amber'deki amberin amber ağacı reçinesi olduğunu düşünüyorum, çok benzerler..

Ambergris yani doğunun Amber dediği balina amberi konusu ise gene detaylı :). Fireş(Taze) Amber'den(Ambergris) zamanla deniz tuzlu suyunda değişime uğramış ve farklı renklere dönüşmüşleirne kadar vardır. Altın gibi olanı bile var, tamam parası altından kıymetli kimiz zaman ağırlık olarak ama renk ve görünüm olarak bu altın mı diyeceğiniz amberler var. Beyaz renk var, siyah renk var ki taze ambergris genelde siyahtır ama taze olmayan ağır kokuya sahip olmayan amberler de var. Beyaz altın karışımı Ambergris(Amber) de var. Sarı olup altına benzemeyen çok değişik türleri var. KAhverengi tonlarda olanı da var. Genelde ise Taze Amber oldukça sert kokulu, hayvansal ve siyah renkte oluyor ve nem oranı yüksek oluyor. KAhverengi de olabiliyor freş amber vee biraz zaamn geçmişi de kahverengi olabiliyor.. İyice yıllanmışları ise genel de beyaz oluyor.. Ben hepsini gördüm neredeyse Maşallah :)..

Tentür kısımı bir uzmanlık konusu ve sırları herkes vermiyor. Agarscentsbazaar ile konuşmuştum zamanında ki basenotes'da da geçen çok ünlü bir yer. Bir dönem sentetik ürün de satıyorlar ama ben belirtin diye yazmıştım ki kimin etkisi oldu bilmiyorum naturalleri belirtiyorlar.. Maalesef öyle bir hal aldı ki parfüm dünyası, doğala doğal demek gerekiyor artık ki demeye gerek olmadan öyle olması lazım. Gerçi bu genelde her ürün için geçerli olabiliyor.. Agarscentsbazaar Misk ve Ambergris yağı hakkında bir dönem önemli bir yerdi. Son zamanalrda alışveriş yapmadım.. Agarscentsbazaar bana Amber ve misk tentüründe geleneksel oalrak sandal yağının kullanıldığını söyledi. Sabit yağ da kullanılabiliyor ki o katı yağsılık belki sabit yani uçucu olmayan yağlardandır. 0 derecede faaln donmaayn rafine hindistan cevizi yağı ve jajoba yağı ambergris ve misk tentüründe kullanan olabiliyor. Başka bir yağ daha öğrendim ama şimdi aklımda değil. Bulursam editlerim(düzenlerim) inşallah..

Beyaz altın amber karışımı balina amberi tentürü LDDM'ye benzedi daha çok ve burukluk vardı bendekinde. Limon veya portaakl yağı kullanmıştım..

Bence Lddm güzel bir referans. ''Madini Ambergris'' 'e benzeyen Serge Lutens Ambre Sulta benim sevdiğim tarzda parfümlerden. kısmen incemsi ama bence gerçek amber var.İsimindeki Amber, doğu dili ve Ambergris'i kastediyor bence.. Madini Ambergris, dünyadaki en ucuz doğal amber yağlarından biri idi. 3 ml 15 doalr, 6 ml 25 doalra satılıyrodu ve sanırım ünden dolayı ve Ambergris azlığından dolayı şu an 3 ml 45 dolar civarında..

Hermes -Hermessence Ambre Narguile'de çok güzel salepli bir koku ama içinde Balina Amberi var mı şu an tam bir şey diyemeyeceğim..

Guerlain Ambre Eternal diye kısa isimiyle bildiğimiz parfüm bence başarısız. Asaq kimi Amberlerine(Ambergris) benzeyebilir ama benim sevdiğim tarzda değil ve ben o sentetik bulduğum tatlılığı sevmiyorum ve çok feminen bir parfüm uniseks bir parfüme göre..

Maison Francis Kurkdjian(MFK) Grand Soir ise güzel bir kokudur ve Givenchy Pi'nin softu gibi ama kuvvetli bir parfümdür. İçerisindeki Amber balina amberi olabilir..

Miskimsi bir kokudur Amber(Ambergris), daha tütsülü ,dumansıdır..
 
Son düzenleme:

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
DSC_0095.JPG
DSC_0094.JPG
DSC_0092.JPG
DSC_0090.JPG
DSC_0089.JPG
DSC_0087.JPG
DSC_0084.JPG
DSC_0083.JPG
DSC_0082.JPG

Haha maşallah, Elhamdulillah. Resimler umarım Amber(Ambergris, Gri Amber, Grey Amber, Whale Amber) zevkimi anlatmıştır hayırlısıyla :D .

@mmtmtluu1903 MEhmet hocam senin deniz kokulu tuzlu dediğin amberlerde var resimde. sana bahsetmiştim. Senin için ve Forumdaşlar için bugün tembellik yapmayıp resimleri çektim. İnşallah Videoda bir ara çekerim kokularını da koklayıp :D . Soldaki Abdul Samad Al Qurashı (ASAQ) Royal Amber ve diğeri safranımsı baharatlı Spirit Royal Amber ASAQ. @Ozay87 kardeşime de teşekkürler, özay özletme kendini hocam :) . Limon tetntüründe ama bu kadar sarı değildi limon kabuğu yağı sağdaki sarı renkli Golden-White Amber tentürü (Altın-Beyaz). ASAQ Royal Amber ile çok benziyorlar.

Fresh, fireş, taze amber de var resimlerde. Oldukça hayvansal. Serge Lutens'in bir parfümü gibi kokuyor foruma yazmıştım. bakarsam buraya adını yazarım inşallah.

En sağdaki siyah amber ve biri laptop üzerinde unutmuşum sağda yakındaki görülebilirse. Bunlar daha kuru siyah amberler yani taze amber değiller. genelde siyah amberler taze ve hayvansal kokuyor ama tam oranlarını bilemeyeceğim. Onlar resimdekiler sağdaki Baltık Amberi.

Diğerlerinin kimi Dünyaca ünlü Yeni Zellenda da bir siteden alındı. Daha çokdu ama koymadığım tentürler var, onalrı tentür yaptım kimini.

@mmtmtluu1903 Mutlu kardeşim yazılarını da bekliyoruz ki yazarım demiştin, yazdıkların için de tekra4r teşekkürler. Arkadaşlar, insanlar faydalansınlar inşallah hayırlısıyla :) .

Fresh Amber, Taze Amber giderek dinginleşiyor hem tentürü hem de fosili. gideek daha dayanılır oluyor ve tatlılaşıyor. Freesh amber daha alacağım ve bu orjinal mi bilmiyorum ama diğerleri sağlam yerlerden alındı :) .

Doya doya bakın haha maşallah :D . Elhamdulillah havamızı da attık haha :D .
 

Premiumperfume

Üye
TürkParfüm Üyesi

Balina amberi :Amber antik çağlardan günümüze kadar tıbbi afrodizyak ve koku gibi farklı amaçlar ile kullanılan kıymetli bir ürün olma özelliğini hiç yitirmedi. Parfüm sektörünün en önemli bileşenlerinden olup en güzel kokuya ve kaliteli zengin amberin bileşeninden dolayı beyaz amber akabinde standart kalite olan gri amber nihayetinde ekonomik değeri olmayan taze siyah amberdir ' siyah amberin kokusu dışkı gibi kokarken diğer amber türleri doğada maruz kaldığı güneş ışığına, ısı, havaya.......
 

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi

Sardunyaaaaa

TürkParfüm Üyesi
Ben jungle da nefret ettim ama içeriğindeki ne olduğunu anlayamadım. Kimyon evdeki gibiyse o değil:)karanfil de değil. Caroway yazıyor acaba o nota mı. Meyabnkökü mü. Hayır bir daha o nota varsa parfümden soğurum hiç bakmayayım:)
 

Premiumperfume

Üye
TürkParfüm Üyesi


Parfüme dair
 

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi

Sardunyaaaaa

TürkParfüm Üyesi
Elbette aroma farkı var ama bizim pek alışık olmadığımız bir baharat türü !! baharatın ve uçucu yağın kokusu, ahududu ve ambrette tohumlarının dut nüansları ile kekik ve rezene anımsatan fenolik olarak tanımlanabilir
Bu tanım çok ileri düzey benim için. Baykal bey için anlam ifade eder mutlaka:) ben en azından bu baharatı içerikte görünce parfümü merak etmeyi bırakırım:). Kenzo Jungle ı bu baharattanmı bilmem sevmedim. Rahatsız edici geldi bana.
 
Üst