Kahve, Hazır kahve Püf noktaları, Katkıları

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
Coffee-Love-l.jpg

Kahve konusu ayrıca açılabilir ama şu hazırkahve konusunu açalım iyice..

Hazırkahve katkısı olarak doğal süt kullanmanızı tavsiye ederim. Nescafe kahve katkısı içinde süttozu çok az oranlarda. Kahve beyazlatıcı olarak geçiyor galiba isimi. Hazır süttozu ise kimi aktar hiç önermiyor. Genelde Polonya, Romanya falan tarafından geliyor Süttozu şu an Türkiye'ye. Süttozunu normal su ile karıştırıp süt gibi olup olmadığına bakın. Ben bakmıştım ve tam süt gibi değildi, çok hoşuma gitmedi. Ondan sonra almayı kestim. Tabi markasına göre değişebilir, deneyebilirsiniz.

Süttozu nasıl elde ediliyor kısaca değinelim. Aslında kaynatmak bir çözüm ama yanıklık oluşuyor ve devamlı karıştırılması gerek ve geniş yüzeyli kabda iyi olur. Meyve tozlarında da aynı durum söz konusu. Bunun elektrikli cihazı var. Ayarı var. Süttozu, peyniraltı suyu tozu için ayrı ayarları var cihazın yoksa yakarsınız makinayı, tamir gerektirir. Ben bir mini dolaptan daha yükseğini gördüm. Daha küçüğü ev için var mı bilmiyorum.. Huni şeklinde üstü, hani tarlaya gübre atma makinası vardır ya o şekil. Üstten süt damlar ve dediğim gibi miktar ayarı da vardır materyal ayarı dışında. Aşağı toz olarak düşer sıvı süt.. Ayrıca meyve için nasıl yapılıyor bilmiyorum şu an arkadaşlar. Amerika 2.dünya savaşı mesela çilek tozu falan bu konuda gelişmiş. Günümüzde yapay da üretiliyor gerçi ama ben doğalından bahsediyorum. Bu arada portakal, limon tozları içine portakal, limon kabuğu tozu katılıyor arkadaşlar. Ek olarak, bunu da diyelim..

Evet katkı maddeleri olarak en önemlisi benim için meyvesuyu, ekşi meyveler. Limon, Narekşisi, Nar suyu koyabiliyorum. Kahve çok farklı boyuta geliyor. Şiddetle tavsiye ederim, edebilirim. Şeker de vazgeçilmezlerim arasında arkadaşlar.. Bu arada kahve içmeye erken saatlerde başlamalı eğer kahve uykunuzu kaçırıyorsa hele. Tüm gün durup, akşam 19:00(Akşam 7) gibi bol bol kahve içerseniz ve uyku sorunu varsa, uykunuzun kaçması olağan arkadaşlar..

Gülsuyu pek katmadım kahveye, bakacağım. Diğer meyvesularına katabiliyorum gülsuyu. Çok az katmak yetiyor 1-2 ml. Tabi gerçek gülsuyu. Meyvesuyuna şeker katarsanız sulandırmanız mümkün kimi meyvesularını.. Dimes Premium karışık meyve suyu mesela hem onda bol miktarda Mango olabiliyor ve şeftalimsi bu tad çok hoş.. Tavsiye ederim arkadaşlar :) ..

Kahve, Türkkahvesi ise kum kahvesi falan, bakır kap çok detaylı ayrıntıları olabiliyor pişirimde. Mesela elektrikli Arzum Mırra kullanılıyor bizim evde. birden bire köpürebiliyor dikkat etmek lazım, kuvvetli bir makina.. Kimi Türkkahvesi tüm tortusu dibe çökmüyor ve partiküller toz boyutunda yüzeyde durabiliyor. Tabi ondan da tortu oluyor ama bu tozumsu sulu kıvam daha çok hoşuma gidiyor benim.. Tabi Türk kahvesi köpüğü ayrı bir zevktir ve çok severim. Normalde gıdalarda köpük istenmeyen bir durumdur ve zehir içerdiğini düşünüyorum. Kuran'da suyun tarladan, topraktan zehiri köpük ile alıp gittiği ve toprağın bereketli falan olduğundan bahseder. Demir çok önemli bir madendir, güç vardır ve onuda köpüğü cürmüdür ve istenmez, alınır bu cürm..

Kahve neden İslam, Osmanlı, Türk kültüründe kavrulmuş ve daha yanık belki sırları olan, sırlı sebepleri olan bir olaydır. Mesela ben yeşil kahveyi çok bozukları ayırıp kavuruyorum gene gri yeşil boyutunda. Kabuğu ayrılır ayrılmaz kapatıyorum kavurmayı. Hafif yanıklar oluşuyor ama kapkahverengi olmuyor kahve bu kavurma şeklinde. Sonra demliyorum. Parlak çimen yeşili renk veriyor kahve. Bu sıvıyı çok içseniz de çarpıntı yapmıyor ve uykunuz gidiyor eğer uyumak istemiyorsanız güzel. Bu arada kahve çekmiyorum ama çekirdeğini yemek nasıl bir yarar sağlar bilmiyorum. Çok kavrulmasında belki amaç diğer maddelerin de suya karışmasıdır. Ataların bir bildiği olabilir. Zaten eskiden beri gelen gelenekler var. Eski Allah resulleri var, Allah2'an ilham gelen bilim adamaları var çaba gösteren. Eskiden gelem deneyimler falan günümzüdeki çoğu şeyler..

Benim az kavurduğum yeşil kahve kalınca koyu solanin yeşili gibi olabiliyor. Patatesdeki solanin ki zehirlidir. Tad koyulaşıyor ama gene içtim bir şey olmadı aam dikkat eetmenizi söyleyeyim..

kahve-cesitleri-6.jpg
20408743-a-selection-of-fresh-roasted-and-unroasted-coffee-beans-arranged-in-a-diagonal-stripe...jpg

Çok kavrulmuş kahve ise çarpıntı yapabilir arkadaşlar. Bu yüzden hem tad olarak hem de kömür gibi tadı olduğunda tadsızlıktan dolayı çoğu çifte kavrulmuş, çok yanık gar kahvesi faaln sevmem ben..

Bu arada çiğ kahve alırsanız kahvelerin kiminin çok deforme olduğunu kurt delikleri olduğunu göreceksiniz :p:D .. Ben kurta razıyım belki yararlıdır :p:p ama kimi deformeleri ayırıyorum, hastalıklı olanları falan .. Eskiler kahveyi kendileri alır, kavurur ve çekerlerdi. Çocuklara çektirilerdi :D el fdeğirmeni ince uzun pirinçten :D .. Eskilerin bildiği var arkadaşlar :D .. Günümüzde bu gelenek çoğu evde unutuluyor şehirlerde.. Bu arada kavrulmuş kahve kokusu kafa yapar onu da diyeyim :D .. Bu arada kimi kahve satıcısı hele iş saatleri dönüşünde, kalabalık insanlar zamanında kahve yakarlar, kokusu sokağa yayılır. Maksat gelsin alsınlar diye. Kebapçılar da kuyruk atabiliyor köze :) ..

Çiğ Kahve Çekirdeği; Brezilya Arabica green-beans1.jpg
Yukarıda resimde çiğ yeşil kahve görüyorsunuz. artık kurumuş, rengini almış yeşil kahve. İlk çiğken bej rengidne oluyor yeşil kahve. Mayalanma süreci faaln var havuzlarda ham meyve kahvenin. Dışı kırmızı renkli olgun etli kahve meyvesinin ve içinde çekirdeği kullanılıyor içimlerde. Aşağıda resim verelim ağacında :

kahve çekirdeği meyvesi, içinde kahve çekirdeği var b_kahve_cekirdegi.jpg
Brezilya'da arabik kahve cinsi üretiliyor genelde dünyada arkadaşlar.. Yemen kahvesi ise meşhur tabi. Biraz yukarılarda yetişiyor kahve deniz seviyesi üstü. Şimdilik bu kadar yazayım. ayrıca ansiklopedik alıntı ekleyebilirim.

İyi kahveler :), Selametle arkadaşlar :)
 
Son düzenleme:

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
Kahve
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Bir Fincan Kahve
Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.

İçindekiler
[gizle]

Etimolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]
Kahve ağacının ilk bulunduğu yer olan Habeşistan'ın Kaffa yöresinin Arapça karşılığı "qahwah " dır. Araplar bugün bilinen kahveyi henüz tanımıyorken kelime keyif veren içki, şarap anlamında kullanmaktaydı. Bugünkü anlamını 14. yüzyılda kazanmaya başlamıştır. Bu Türkçede "kahve"ye dönüşmüş, buradan da Avrupa'da café, caffe, koffie, coffee, koffie, Kaffee şekline gelmiştir.
Kahve ağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahve ağacı
Çiçekleri beyaz ve hoş kokulu, kirazı andıran kırmızı meyvesinin içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türüdür. Doğal haline bırakıldığında 8-10 metreye kadar uzayan ağaç, meyvelerin kolay toplanabilmesi için sürekli budanarak 4-5 metre uzunluğunda bir çalı boyutunda tutulur. Kahvenin defne yaprağına benzer derimsi ve kenarları dalgalı kışın dökülmeyen koyu, parlak ve sivri uçlu yaprakları vardır. Bol yağış alan, ortalama sıcaklığın 18-24°C arasında bulunduğu ve don olayının görülmediği, ekvatorun 25 Kuzey'i - 30 Güney'i arasındaki kuşakta yetişir. Soğukta ağaç ölür, ayrıca ani ısı değişiklikleri de ağaca zarar verir. Nemli ortamı sevdiğinden, kahve ağacının düzenli yağışın olduğu tropik bölgelerde yetiştirilmesi gerekir. Doğada pek çok yetişen türü olmasına rağmen yalnızca coffea arabica ve coffea robusta adındaki türlerin tarımı yapılmaktadır.
Kahve çiçeği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahve çiçeği ve meyvesi
Bol yağışların ardından kahve ağacı, yılda iki ya da üç kez bembeyaz muhteşem çiçekler açar. Güçlü ve keskin kokuları kimi zaman yasemini kimi zaman portakal ağacının çiçeğini andırır. Yeni çiçek vermeye başlamış bir ağaç, dallarında bir yılda toplam 20-30 bin çiçek taşır.
Kahve çiçekleri açtıktan birkaç saat sonra solmaya başlar ve yavaşça meyve olmak için hazırlanırlar.
Kahve meyvesi ve çekirdeği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kavrulmuş kahve çekirdeği
Kahve çiçeği beyaz renktedir ve yasemin gibi kokar. Kahve meyvesi; büyüklüğü, şekli ve rengindeki benzerlikler nedeniyle "kahve kirazı" olarak da adlandırılmaktadır. İçinde ince iki çekirdek bulunur. Çekirdeklerin birbirine bakan tarafı düz, dış tarafı yuvarlaktır. Her çekirdeğin içinde aynı biçimde bir tohum (kahve tanesi) vardır. Tanenin düz yüzeyinde, içi sert bir besidokusu ile dolu olan, derin bir çizgi yer alır, Besidokusunun dış tabakası ince bir zarla kaplıdır. Zarın dışında ise daha sert bir kabuk vardır. Eğer kahve çekirdeği daha sonra tohum olarak kullanılacaksa çekirdek kabuktan ayrılmaz.
Bazı kahve ağaçlarının meyvesinden iki yerine bir tane çekirdek çıkar. Bu çekirdek (peaberry), diğerlerine göre çok daha yuvarlak bir şekle sahiptir. Tek olarak çıkan çekirdekler, diğerlerinden ayrılarak üretim sürecinden geçirilir. Genellikle fiyatları da normal kahveye göre çok daha pahalıdır.
Kahve meyvelerinin çok düzenli kontrol edilmeleri gerekir, çünkü olgunlaştıktan sonra 14 gün içinde çürümeye başlarlar.
Tarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya kahve tarımı haritası

Yengeç ve Oğlak dönencesi arasında tropikal iklimli bölgelerde ağırlıklı olarak tarımı yapılmaktadır. Toprak, aldığı su, güneşlenme zamanı, nem kahvenin tadını ve aromasını değiştirmektedir. Eğer kahve yanardağın eteğinde yetiştiriliyorsa kül kokuyor. Muz ağaçlarının gölgesinde yetişiyorsa daha aromatik bir tadı oluyor. Brezilya kahve üretiminde dünya birincisidir. Onu Vietnam ve Kolombiya ülkeleri takip eder.
 
Üst