Mustafa Kemal ATATÜRK Sevdiği Kokular, Parfümler

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
ataturk-maresal-uniforma-bustvari-vesikalik-mavi-gozlu-sari-sacli-biyikli-kalpakli-masallah-jpg.62

Atatürk ün sevdiği mor şişeli soir de paris parfümü resimi tarihi resim.JPG
Atatürk ün sevdiği mor şişeli soir de paris parfümü resimleri vintage den günümüzüe sanırım.JPG

Üstteki resimde ve tarihi Atatürk'ün odasındaki soldaki parfüm aynı arkadaşlar. Mavi uzun şişe tasarımı aynı diğerleri değil ki onlarda sanırım farklı reformuleler olmalı gibi..


Bu konu başka platformlarda da konuşulmuş ki ordan da esinlenip bu konuyu yazmaya karar verdim. Zaten bu konu benim burada da açmış olduğum Türk Kültürü Parfümler ( İslam - Osmanlı - vb.. Parfümler ) konusunda işlenmiştir ama burada ek bilgiler verilecektir dediğim gibi ve oraya da ekleyelim.

''Rose del Rey'' adlı bir üyeden alıntı.. Resim çok ilginç ve Atatürk'ümüzün vefat, şehit olduğu odadaki şifoniyerden resim çekilme. O Meşhur 9:05 'de duran saatte görünmekte zaten.. : '''''''''''''''''''''''''''

Bir gazete haberinde Atatürk hayata gözlerini yumduğu sırada baş ucunda '' Bourjois - Soir De Paris ( Paris'te Akşam)'' adlı parfümün şişesinin bulunuyor. Parfümü araştırdım, evet fotoğrafta görülen şişe bu parfüme ait fakat ilginç olan parfümün erkek ya da uniseks değil kadın parfümü olarak üretilmiş olması. Parfüm ilk olarak 1928 yılında Fransa'da üretilmiş ve Bourjois markasının en bilinen kokularından. Üst notalarında: Taze meyveler, bergamot,kayısı,şeftali ve menekşe; Orta notalarında: Isparta Gülü, heliotrop, yasemin, yalng-ylang, müge çiçeği ve iris, Alt notalarında ise: Amber, misk, sandal ağacı ve vanilya bulunuyor. Fragrantica'da puanı 4.23 olarak görünen kadınlar arasında adeta efsane bir parfüm. ''''''''''''''''''''''''

https://turkparfum.net/konu/turk-kulturu-parfumler-islam-osmanli-vb-parfumler.46/#post-203

Benim verdiğim linkte de alıntı vereyim benim yazdığım : '''''''''''''''''''''''''''''

Aşağıda Atatürk'ün kokuları var.. Bu kısımı yukarıda yazacağım inşallah.. Bundan sonra Osmanlı Padişahlarının parfümleri var.. sırayla :D:cool::).. @radmurat hocam bu konuda istemişti, yazıyoruz bakalım.. Arkadaşlardan da yorum ve yazı bekleriz lütfen :cool:;);):)..

Ayrıca Ulu Önder Atatürk’ün kullandığı ıhlamur, yasemin ve lavanta kolonyalarından esinlenerek bir koku hazırlamayı tasarlıyorum diyor '' Bihter Türkan Ergül. ."

Atatürk misk-i amber severdi : ''

Bihter Ergül'e yakın zaman tarihteki liderlerin sevdiği kokuları ortaya çıkarmayı düşünüp düşünmediğini soruyoruz:

"Mustafa Kemal Atatürk'ün sık sık misk-i amber kullandığını biliyoruz. Misk-i amber, sakinlik, dinginlik verirken aynı zamanda kıvrak zekayı geliştirir.

Cumhuriyetin geleceği açısından önemli kararlar alacağı Sivas ve Erzurum Kongresi'ne giderken cebinde misk-i amber taşırmış. Sık sık koklarmış."
''
Bir de Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili şu yazıyı da verelim : ''


MUSTAFA KEMAL ATATÜRK: Mustafa Kemal Atatürk sık sık misk-i amber kullanırmış. Misk-i amber, sakinlik, dinginlik verirken aynı zamanda kıvrak zekayı geliştirmesiyle biliniyor. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti kuruluşu için önemli kararların alındığı Sivas ve Erzurum Kongresi’nde cebinde küp şeklindeki misk-i amber taşımış. Tenin sıcaklığıyla eriyen bu küp boyna ve bilek içine sürülürmüş. ''
''


Bu arada o yıllarda, Fougére Royale 1884 çıkışlı; Jicky ise 1889 çıkışlı prfümler varmış, prodectersugar arkadaş demiş, başka bir yerde.. Atatürk bu kokulara bakmış olabilir belki, o açıdan yazdım..

Aşağıda Atatürk döneminde, Afrika'da Türk temalı parfümlere değineceğim inşallah ve Daha sonraki mesajlarda Osmanlı Padişahları parfümlerine değineceğim inşallah.. Bu mesajın benzeri aşağıda vardır, ben yukarılarda da olsun diye buraya ekledim efendim, beyler..

Bu arada Atatürk Özel Eşyaları koleksiyonunda bir tesbih dikkatimi çekti.. Bu şekil fosil misk'den yapılıyor diye biliyorum veya Ambergris'de olabilir.. Bu tesbihler Misk-i Amber tesbihi olarakta satılıyor. İsteyen Google'dan bakabilir ben bir linn vereyim eğer kırılmazsa iyi olur.. Araştırıp editleyebilirim, ekleyebilirim.. http://www.tesbihcibaba.com.tr/maskot-boy-misk-i-amber-tesbih:
ataturkun_ozel_esyalari_94-jpg.61

Bu tesbihin resminin bulunduğu resimin linki : http://www.anitkabir.tsk.tr/03_muzeler/ataturkun_ozel_esyalari.html ''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Dunhill for men, Dunhill for Men Alfred Dunhill for men kullandığı ve bu parfümün Anıtkabir'de kişisel eşyaları arasında olduğu söyleniyor, Olcayto hocam şahitmiş, görmüş Ankara Anıtkabir'de.

Dunhill for Men
1934for men

Deri, Lavanta, Meşeyosunu, Limon, Karanfil Çiçeği, Odun notalrı, Sandal odunu, KçükHindistanCevizi(Nutmeg), İris, gül azalarak devam ediyor arkadaşlar Fragrantica.com'da.. Fragrantica com içerik yazısı : ''''''''''''

Soir de Paris (Evening in Paris) Bourjois for women (Paris Akşamı)
Atatürk ün sevdiği mor şişeli soir de paris parfümü resimleri vintage den günümüzüe sanırım.JPG

Soir de Paris (Evening in Paris)
1928for women

Ağırlıklı olarak çiçeksi imiş günümüzdeki oylamaya göre. Amberimsi helikopter çiçeği var kedi otu hayvansı. Gül hatırı sayılır oranalrda denmiş. Tablolaları buraya da ekleyebilirim. Ylang ylang var uniseks o da. Parfüm içeriği genelde uniseks bence. Şeftali benim de kullandığım çok güzel bir nota. Ylang ylang şeftali etkisi verebileceği gibi o dönemler şeftali sentetik kokusu yaratılıyor. Konuyu vermiştim..

Alfred Dunhill tarafından Erkekler için Dunhill , erkekler için Odunsu Baharatlı bir parfüm. Erkekler için Dunhill 1934 yılında başlatıldı. Üst notalar lavanta, sardunya, hindistan cevizi ve amalfi limon; orta notalar iris, gül, odunsu notalar, yasemin ve karanfil; Baz notalar vetiver, sandal ağacı, meşe yosunu, virginia sediri, tonka fasulyesi ve deridir.

Parfüm oylaması: 146 oy ile 5 üzerinden 4.23 . ''

@Cakcetin , @Debussy ve diğer hocaların alıntılanan yorumları, devamını bekleriz :) : ''''''''''

cakcetin' Alıntı:
Merhaba Ülkemizin kurucusu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ün seçimi konusunda çok doğru yaptığı bu parfümün yer aldığı yıllarda yarattığı etkiden anlaşılıyor.
Ayrıca okuduğum kadarıyla yazınızdan Kadın parfümü olmasına şaşırdığınız anlamını çıkarıyorum.
Bence hiç şaşırmayın çünkü eski kadın parfümlerinin günümüz kadın parfümleriyle hiç alakası yok. İçerdikleri meşe yosunu ve extrait yoğunluk sebebiyle o dönemki kokular daha sert olduğu için erkek kullanımına çok uymaktaydı. guerlain shalimar extrait, gucci no3 gibi eski kadın kokukarını incelediğimizde hep erkek kokularına benzetildiğini görebilirsiniz.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

cakcetin' Alıntı:
Dediğiniz gibi Bourjois markası çok başarılı bir marka.
Bende bu yüzden parfüm Vintage ise kadın kokusu dahi olsa tercih ediyorum.
Mesela geçenlerde Gucci no3 91 üretim elime geçti. Sıktığımda şaşkına döndüm çünkü yine üretimi duran ve çok sevdiğim gucci nin erkek kokusu nobile e çok benziyordu.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Palavur' Alıntı:
Dunhill for men konusunu bende bir iki arastirma sonucunda okudugumu hatirliyorum



mm.olcayto' Alıntı:
Dunhill for men kullandigi ile ilgili bir rivayet bulunuyor. Parfumun cikis yili 1934. Sirf bu yuzden alip koleksiyonuma eklemistim.

mm.olcayto' Alıntı:
Benim Anıtkabirde kişisel eşyalara arasında gördüğüm parfüm Dunhill For Men di .

Debussy' Alıntı:
Kadın parfümü algısı şaşırtmamalı kimseyi, çünkü bilhassa birinci dünya savaşı sonrası çıkan kadın parfümleri günümüzün erkek parfümlerinden daha sert. Bu parfümlerin güncel hallerini değil eski hallerini deneyince anlaşılıyor, örneğin Guerlain Mitsouko'nun güncel hali feminen duruyor ama 1950'lerdeki extrait şişeden denendiğinde kullanılan meşe yosunu çok karanlık ve sert olduğu görülüyor, hatta şöyle söyleyim Guerlain Derby gibi günümüzde maskülen şeklinde anılan parfümlerden daha karanlık, yoğun ve sert.

Debussy' Alıntı:
Yine örneğin Revlon İntimate vintage var elimde, 1950'lerde çıkmış bir kadın kokusu. Anımsattığı parfüm ise Kouros vintage :). Onlarca benzer örnek sunabilirim. Hayvansal kullanımı çok yoğun eski kadın parfümlerinde, günümüzün erkek parfümlerinden çok daha sert emin olabilirsiniz. Bunun sosyolojik sebepleri var, kadın feminizmin yükselişi, kadın giyim modası vesaire gibi şeyleri araştırınca parfümler ile ilişkisi görünüyor, o dönemlerde kadınlar kabuklarını kırıyordu bununla ilişkili olarak sert kokular kullanıyordu kısacası. Hatta erkek kokuları daha efendi ve sakindi. Tamamen dönemsel ve zamansal bir mesele kadın erkek parfüm anlayışı.
Atatürk'ün kullandığı parfümü henüz deneyemedim ancak eski halleri çok da yumuşak kadınsı değildir muhtemelen. Guerlain L'heure Bleu'ya benzetilmiş, L'heure Bleu'nun güncelleri çok feminen fakat eskilerini de denemiştim, eskileri gayet cinsiyetsizdi. Çiçeksiler ile birlikte dozajlı hayvansallar ve dumansılık vardı diye anımsıyorum. Muhtemelen 1930'lardaki Soir de Paris'de öyledir. Yani günümüzün birçok erkek parfümünden daha sert.
Kısacası 1920'de çıkan bir kokuyu 2018 üretimli şişeye bakarak aa böyle miymiş diye varsaymak sağlıklı bir yaklaşım değil. Kokular reformüle olunca günümüze uygun hale gelmesi için yumuşatıyorlar ekseriyetle.

''''''''''''

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve diğer şehitlerimize de, gazilerimize de Allah'tan rahmetler dileriz, bize oralardan da güzellikler dilesinler dilerim.. İyi, güzel günler, selametle :) .
 
Son düzenleme:

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
Üst