Parfüm Şişelerinin Yolda, Kargoda Akıtma Sebepleri, Çareleri

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
sivi-basinci-derinlik-iliskisi.jpg

3-4 ml Vintage Jean Patou Pour Homme parfümüm akıtınca bu yazıyı yazmam hızlandı. Derin bir yara oluştu arkadaşlar :p :( :) .. Biliyorsunuz üstelik zor bulunan bir parfüm, işin bu yanı da var.. Kokusu hoş bu arada her ne kadar Knize Knize Ten tercih etsem de bu parfüm de meşeyosunu daha az, ayrı güzel bir parfüm..

Evet konumuza gelelim iyice. Akıtma sebebi ve çaresi öncelikle basınç farkları ve buna önlem olarak kapalı poşet ile bağlamak. Kimi arkadaş sıkı sıkı paketliyor ve belki istemeden, bilmeden benim dediğim poşet bağlamak olayını yapmış oluyor.. Yani yoksa bantlı poşetle ne kadar sıkı da bağlasan akıtıcaksa akar. Ben basınca veriyorum bilmiyorum belki yanlışım var ama deneyimlerim bu yönde oldu. İyice poşetle kapatmadığım şişelerin genelde akıtması bana bu sonuca daha çok itti, itiyor.. Tabi kapak tam sıkılmamış ise ve bu basınç olayı ile sıvı sızıntısı çok daha yüksek oluyordur, oaly doğru ise ki böyle olan şişe biliyorum..

Her paketlenmeyen şişe akıtır diye de bir kural yok. Dekant şişesini iyice sıkmak lazım ve bir süre sonra boşluğa tekrar bakmak lazım. Aslında TSE olmadığından çok kalitesiz şişler de üretiliyor. Bunun da etkisi var görünüyor oldukça.. Aslında bence şişe kaliteli olsa sıkı paketlemesen bile akıtmayabilir ama gene de emin değilim..

Bu basınç farkı olaylarına gelelim. Kargoda şişelerimiz, dekantlarımız 1000 metreden fazla 2000 metreyi geçen yüksekliklere varıyor. Basınç farkı olunca içerdeki hava dışarı çıkacam derken içerdeki ve kapağa değen sıvıyı da köpürtüyor ve o da kapaktan sızıyor dışarı çıkan basınçlı hava ile. Benim tahminim bu yönde. Yani şişeler dik duruyor olsa ve şişe kapağından uzak olsa gene akıtmayacak ama şişeler böyle durması zor.. Kutuya koyup duruş yönü belirten etikette olsa öyle durmayabilir araçta..

Yukarı çıkıldıkça kulağımız tıkanır bilirsiniz ve ağzınızı açtığınızda basınç dengelenir. İşte bu olay dediğim.. Poşetlediğimiz zaman sanırım poşet basınç değişimini azaltıyor falan, basınç daha yavaş değişiyor değişse de eğer sızıntı varsa.

Buzdolabı poşeti ile ikşi defa bağlardım dekantları ve akıntı sorunu yaşamazdım. Bir kargo da akıntı sorunu yaşadım kiki poşetleri sıkıca bağlamayınca içinde bulunan dekantla.. Belki basınçla alakası yoktur ama ben gene sıkıca bağlamayı düşünüyorum..

Bu arada tıpalı kapaklar en garantisi, onlarda sızma olmuyor kolay kolay. Aslında fısfıslı şişeler kapaklı tıpalı da satılmalı veya kör vida kapaklı. kargolarken tıpalı veya kör kapakla kapatırız, alan da fısfısı takar. Kaliteli fısfsıslı şişeler de çözüm olabilir tabi..
 
Son düzenleme:

Kosovic

TürkParfüm Üyesi
Şimdiye kadar aldığım veya gönderdiğim hiç bir dekantta bu sıkıntıyı yaşamadım Hamdolsun. Önümüzde ki hafta şişeli bir parfüm kargo ile gelicek . Umarım bir sıkıntı yaşamam
 

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
Şimdiye kadar aldığım veya gönderdiğim hiç bir dekantta bu sıkıntıyı yaşamadım Hamdolsun. Önümüzde ki hafta şişeli bir parfüm kargo ile gelicek . Umarım bir sıkıntı yaşamam

İnşallah yaşamazsınız yaşamayızda :) . Ben bugün yazacaktım siz hatırlatmış oldunuz, teşekkürler. Bu hava çıkışı ile sıvı çıkışı dolu şişlerde çok çok az olan bir olaydır. Daha çok tam sıvı dolu olmayan parfüm şişeleri ve dekantlarında olacak bir olaydır.. Şişe kapağı sıkma olayı önemli bir olay..
 
Üst