Parfüm yapmanın basamakları

remixtr

Üye
TürkParfüm Üyesi
1- PARFÜM
Her insanın parmak izi birbirinden farklı olduğu gibi Ten kokusu da birbirinden farklıdır.Piyasada sırf markalı diye aldığımız parfümler kişiliğimizi ve ruhumuzu tam olarak yansıtmaz.Sadece bize kendilerinin ticari amaçla ürettikleri kokuların ruhuna girmemizi sağlayarak bizleri o kokunun hipnoz telkinine sürükler.

Ruhumuzun eterik beden dahilinde 300 metreye kadar yayılmasını sağlamak için kendi aura enerjimizin enerji gücüne istinaden parfüm yani koku üretmemiz gerekir.Koku bir ruhtur.Ruh ta kendini eterik bedende deşifre ettiği için ruhta bir kokudur.Ruh kokudur,koku ise ruhun yansıyış biçimidir.

Kokular hayatımızda önemli bir rol oynar, sabah güne başlarken duşta başlar koku duyumuz, şampuanımızın veya duş jelimizin kokusunu duyarız önce, sonra belki kızarmış ekmek kokusu ve mis gibi bir çay kokusu, dışarı çıkmak için hazırlanırız, sürdüğümüz parfümün kokusu, yürüdüğünüz yollarda iz bırakan parfüm kokuları ya da sizi parfümünüzü anımsatan kokular.

PARFÜMÜN TARİHİ

Parfüm, Latince, kokulu duman anlamına gelen perfumum kelimesinden geliyor. Tarihi ise oldukça eski:
Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce, Mısırlılar güneş tanrıları Râ için güneşin doğuşundan batışına dek kokulu otlar yakarlardı. Ölülerini ise kokulu yağlar kullanarak mumyalar, mezarlarına parfüm şişeleri ve kokulu kremler koyarlardı. Nitekim yapılan kazılarda Mısır Firavunu Tutankamon un mezarından parfüm şişeleri ve krem vazoları çıkarıldı. Mısırlılar günlük hayatlarında ise kokulu yağlar ve pomatlar kullanırdı. Bunlar içinde en çok tercih ettikleri kyphi adını verdikleri kokulu bir yağdı. Kyphi, bal, şarap, pirinç, mersin çiçeği, safran, katırtırnağı ve ardıç özlerinden oluşan bir karışımdı. Nefertiti yasemin banyosu yapar, banyodan sonra vücuduna sandal ağacı, amber ve ender rastlanan çiçek özleri sürerdi.

Çağdaş niteliklere sahip ve bilinen ilk parfüm 14. yüzyılda, 1370 yılında yapıldı ve güzelliğiyle ünlü Macar kraliçesine atfedildi. Esans ve biberiye yağı ile alkol karışımından elde edilmiş, lavanta yağı ile zenginleştirilmiş bu karışıma özel bir isim verilmesi de unutulmamıştı: Macar Suyu

16. yüzyılda cam sanatının ilerlemesiyle birlikte parfümün gelişme süreci de hızlandı. O yıllarda parfümün en çok üretilip tüketildiği ülke Fransa idi. Fakat parfümün vücuda sürülmesinin hastalıklara neden olacağı düşünülür, parfüm sadece pis kokuları maskelemek için kullanılırdı. Bu nedenle giysiler, eldivenler, mendiller, hatta mücevherler bile parfümlenirdi.

17. ve 18. yüzyıllarda, parfüm endüstrisi oldukça gelişti. Özellikle Fransa'nın Gresse bölgesi parfüm endüstrisinin kalbi, merkezi haline geldi.
20. yüzyılda parfümler muhteşem şişeleriyle birer sanat eseri halini aldı. Parfümler vücut kokularını bastırmak için değil, kişiliklerin altını çizmek için kullanılmaya başlandı ve çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

PARFÜMLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Bir parfümün kokusunu yayma aşamalarına nota denir. Parfümler üst nota, orta notalar ve alt notalar olarak 3 aşamada kokularını yayar.
Üst nota: Tepe veya baş notası da denir. Parfümü sıktığınızda aldığınız ilk kokudur. En uçucu esanslardan oluşur. Baş notanın kokusu 2 ila 5 dakika içinde kaybolur.​
Orta nota: Kalp notası da denir. Parfümün "tema"sını belirleyen kısmıdır. Kokunun cilde yerleşmesiyle belirginleşir. Orta notanın kalıcılığı genellikle 20 dakika kadardır.​
Alt nota: Dip nota da denir. Parfümün gerçek kişiliğini, kalıcılığını ve başarısını belirleyen kısımdır. Kalıcılığı kullandığınız parfümün konsantrasyonuna göre değişir (yaklaşık 7 saat).​
BİR PARFÜM NASIL BESTELENİR?
Bu konudaki temel kavramlar ile başlayalım, nota; tek bir esansı veya parfüme üst, orta ve baz notalarını vermek için birleşen parfüm fazı veya bileşenlerin kokulu harmanını ifade eder.

Gam; Bir parfümün, uyumsuz bir biçimde yerine bağlı bir biçimde bir fazdan diğer faz geçebilme yeteneğini anlatır.
Oktav: kurutma işlemi sırasında varlığını gösteren özel koku veya bileşenin seviyesini ifade eder.

Bir parfümün tüm esansını meydana getiren değişik etkenleri tarif etmek için üst, orta ve baz notalar kavramını kullanır. 19.yy.da Fransız Parfümcü Septimus Piésse parfüm için müzikal ölçeğe uyumlu bir sınıflama sistemi kurmuştur. Parfümleri her notanın genel bir gama sahip olduğu makamlar olarak tarif etmiştir. Bu gün bile kullanılan Piésse sınıflama sisteminde her koku ölçek üzerinde ki değişik bir notaya tekabül eder. Eğer bir parfüm, doğru olarak formüle edilebilirse cilde uygulanmasından kuruma aşamasına kadar kokunun son senfonisi doğru akorlar içinde devam edecektir. 1923 'te Poucher kokulu bileşenin buharlaşma oranı üzerine yaptığı çalışmasıyla Piésse'nin çalışmasına katkıda bulunmuş oldu Tümü 1 ile 100'e kadar bir ölçeğe temellendirilen yapıda Poucher üst notaları 1 den! 5 e kadar sınıflandırmıştır, çünkü bunlar çabuk buharlaşırlar, mesela, mandalina 2,kişniş 3, Hindistan cevizi kabuğu 11 dir. Orta notalar 16 dan 69'a kadar sınıflandırılmıştır.Mercanköşk 18,karanfil tomurcuğu 22 ylang ylang 24 gül,yasemin 43 tür. en uzun süren baz notalı kokular 70'de 100'e kadar sınıflandırılmışlardır kasnı 90, günlük, meşe yosunu, tonka fasulyesi, Kabe samanı, paçuli sandal ağacı en yüksek sınıflamaya sahiptir yani en yavaş buharlaşanlardır ve değeri tahmin edeceğiz gibi 100'dür.

Üst Notalar; Bir parfümün ilk intibaını veren en hafif ve en çabuk geçen kısmıdır. Onların başlangıç intibaları bir kaç dakika sürer ama parfüm fazı başlarken orta notalar ile harman olur. Üst notalar için genel örnekler şöyledir,

Yeşillik; kasnı, sümbül, nane, biberiye, lavanta, fesleğen​
Baharat: tarçın, kakule, karanfil, kişniş, biber​
Çiçek: sardunya, gardenya, papatya, kadife çiçeği​
Meyve: armut, şeftali, kavun, erik, kayısı, ahududu​
Turunçgil: limon, misket limonu, mandalina, portakal çiçeği, ananas, bergamot​
Orta notalar; parfümün karakterini belirler, ana notalar diye de bilinir, cilt üzerinde gelişimi yaklaşık 10 dakika alır ve destekleyici baz notalarla ahenk içinde cilt üzerinde saatlerce etkili olurlar genellikle çiçeklerden oluşur. Karanfil, siklamen, nergis, sardunya, frezya, hanımeli, bal, iris, yasemin, manolya, inci çiçeği, mimoza, orkide, gül, stefanodis, sümbülteber, menekşe, nilüfer, ylang-ylang vb.

Baz Notalar: Derinlik veren üst ve orta notaları taşır, sıklıkla sabitleyiciler olarak bilinir, buharlaşma zamanını ve kokunun cilt üzerindeki kalışını uzatırlar. Gri amber, balzam, benzoin, sedir odunu, misk kedisi, kumarin, günlük, laden, misk, mürsafi, paçuli, sandal ağacı, aselbent, tonka fasulyesi, vanilya, kabe samanı

Bu arada kuruma dediğimiz kokunun son fazının cilt üzerinde oluşması ile meydana gelir. Kuru ciltlerde 25 dk, yağlı ciltlerde ise 12 dk civarındadır. Bir parfümün kalıcılığı bu dönemde hesaplanır.

Parfümlerde bir temel koku bir de tamamlayıcı kokular bulunur. Mesala gül kokusunun tamamlayıcısı yaprak kokusu gibi. Formülasyonda temel kokunun konsantrasyonunu fazla tutmanız gerekir. Genel de parfümlerde %20 den fazla esans kullanmak gerekebilir. Ancak bazı esansların özelliklerine bağlı olarak yoğunluğu, hidrofobluğu, lipofili olma özelliği v.s alkol -su-esans oranı değişmektedir. Bu oranı denemelerle belirlememiz gerekiyor. Denemeler sırasında daha iyi göreceksiniz ki bazı oranlarda üst tabakada yağ birikimi olacaktır bu açıdan bu sorunu etil alkol kullanarak yok edeceğiz. Bazen de etil alkol yerine IPA (izopropil alkol)da kullanabiliriz. Kullandığınız parfümün kalıcılığını sağlamak için Stabilizatör olarak tabir ettiğimiz propilen glikol(PG) ve dipropilen glikol(DPG) ilave ederek daha profesyonelce çalışabiliyoruz.

Parfüm yapımında kullanılan esanslar uçucu yağ olduklarından ışık, ısı, nem v.s etkenlerle oksidasyona uğramaktadır. Bunun önüne geçmek için katkı maddeleri de ilave etmemiz parfümünüzün raf ömrünü arttırıyor. Tam oran olarak 95 derecelik 1 L alkolde esansın cinsine bağlı olarak temel koku ve tamamlayıcı koku toplam olarak 20 gram esans ilave ediyoruz. Parfüm yapımında ilave edeceğimiz Su miktarını tam ayarlamak için alkometre kullanacağız. Eğer alkol metre kullanmayacaksak alkol derecesi 70 veya 80 olana dek deiyonize su ilave edebiliriz. Kullanacağınız su mutlaka deiyonize su olmalıdır. Aksi halde sudan girişim yapan maddeler formülasyon da bozulmalara yol açabilir. Son olarak Stabilizatörleri de ilave ederek işlemi tamamlıyoruz.

PARFÜMÜN ÜRETİLMESİ

İlk bölümde genel olarak kokuların, daha doğrusu güzel kokuların sihirli güçlerinden ve bu güçlerin nelere kadir olduğundan bahsettik. Bu bölümde ise olabilecek en kısa ve özet şekli ile parfümden bahsedeceğiz.

PARFÜM
Parfüm, doğal veya sentetik kokulu yağlar (hammadde), su ve alkolün belirli oranlarla karıştırılması ile elde edilen güzel kokulu sıvıdır. Bu karışımın oranları üzerinde değişiklikler yapılması suretiyle genel olarak parfüm olarak adlandırdığımız sıvı, çeşitli hallere büründürülür. Bu oranlara göre de çeşitli isimler alır. Kısacası piyasada birbirine benzer gördüğünüz tüm bu ürünler, parfüm dediğimiz bu güzel kokulu sıvının yağ oranları birbirinden farklı hallerini ifade eder.

PARFÜM YAPIMINDA KULLANILAN HAMMADDELER

A ) DOĞAL YAĞLAR​
1 . Bitkisel kökenli Doğal Yağlar​
Damıtma​
Uçucu Eritkenlerden Çekme İşlemi​
2 . Hayvansal Kökenli Doğal Yağlar​
B ) SENTETİK YAĞLAR​
C ) SU​
D ) ALKOL​
E ) FİKSATİVE​


A ) DOĞAL YAĞLAR

Yaklaşık 200 çeşit bitkisel ve hayvansal kökenli yağ vardır. Doğal yağlar bitkisel ya da hayvansal kökenli olmalarına göre iki kısma ayrılır;

1-Bitkisel Kökenli Doğal Yağlar :
Tamamen doğadaki bitki ve köklerden elde edilen, koyu kıvamı nedeniyle de yağ olarak adlandırılan ve çıkarıldığı bitkiye kokusunu veren maddelerdir. Bitkiler kendilerine has kokularını veren bu doğal yağları oluşturmak için salgı bezlerinden salgıladıkları 100 e yakın farklı kimyasal maddeyi karıştırırlar. Bu yağ üretimi bitkinin yaşına, türüne, mevsime, ısı ve ışık durumuna göre fazla veya az olur. Yağlar bitkinin yeşil kısımlarında oluşur. Ancak bitki olgunlaştıkça diğer kısımlarına da taşınırlar. Netice itibariyle oluşan bu yağa, o bitkinin ismi verilir. Örneğin; lavanta yağı, yasemin yağı, gül yağı gibi... Parfüm yapımında kullanılan doğal yağlar kimi bitkide yaprak kısmından, kiminde kök kısmından çıkarılan yağlardır. Gül, yasemin, sümbül, nergis gibi bitkilerin parfüm yapımında kullanılan yağları, çiçeklerinden çıkarılırken; lavanta, nane, ıtır çiçeği gibi bitkilerin yaprak ve saplarından, armut, tarçın gibi bitkilerin kabuklarından, süsen, zencefil ve vetiver gibi bitkilerin ise köklerinden çıkarılır.

Bitkisel kökenli yağları elde etmenin iki yöntemi vardır;

DİSTİLASYON

Basit Distilasyon
Bir sıvıyı önce buharlaştırıp sonra soğutma yoluyla yoğunlaştırarak saflaştırılmış hâlde bir toplama kabında toplama işlemine damıtma denir. Damıtma, sıvıların saflaştırılmalarında ve sıvı karışımlarının ayrılmalarında kullanılan en temel yöntemdir.Buharla damıtma, çok eski bir işlem olmakla birlikte, aslında 9.yy da Araplar tarafından bulunmuştur. Bu işlem bir imbiklemedir. Hammaddelerin damıtılması için fiziksel bir dizi işlemden geçmesi gerekir. Düzenlenmeli, karıştırılmalı ve fermantasyon ile demlenmelidir. Özü çıkarılacak bitki önce yıkanır, ardından da su içerisinde demlendirilir ve bu su içinde iken damıtılır.​
Amacı:
  1. Farklı kaynama noktasına sahip sıvıların oluşturduğu karışımların bileşenlerine ayrılması
  2. Bir sıvının uçucu olmayan bileşenlerinden ayrılması
  3. Sıvıların saflaştırılması
Damıtma ile ayırma yönteminde karışımdaki sıvıların kaynama noktaları arasındaki farktan yararlanılır. Karışımdaki maddeler, kaynama noktalarına ulaşıldığında buharlaşarak karışımdan ayrılır. Ayrılan madde toplanmak isteniyorsa bir soğutucudan geçirilip yoğunlaştırılarak ayrı bir kapta toplanır. Buharlaştıktan sonra, soğutucuda sıvılaştırılarak toplama kabında toplanan maddeye damıtık sıvı veya distila denir.
1547147455796.png
İyi bir damıtma için,
  1. Termometrenin cıva haznesi ısıtma kabının çıkış borusu hizasına getirilmelidir.
  2. Sıvı damıtma balonunun en fazla 2/3’üne kadar doldurulmalıdır.
  3. Kaynamanın düzenli ve homojen olması için balon içine kaynama taşları (porselen kroze veya cam parçaları) atılır.
  4. Kaynamanın düzenli ve homojen olması için damıtma balonu su banyosu içine alınmalı ya da elektrikli ısıtma ceketleri kullanılmalıdır.
  5. Soğutucu içine gönderilen suyun akışı iyi ayarlanmalı, su çok tazyikli olmamalıdır.
  6. Aşırı kaynama yapmaktan kaçınılmalıdır.
Ayrımsal Damıtma (Fraksiyonlu Destilasyon)
Birbirinden ayrılacak karışımların kaynama noktaları birbirine ne kadar yakınsa bu maddeleri ayırmak da o kadar güçtür. Destilat içinde farklı oranda da olsa karışımdaki diğer maddelerden de bulunur. Bu yüzden bazı karışımların basit damıtma yöntemiyle ayrılması çok zaman almaktadır. Bu güçlükten dolayı ayrımsal damıtma yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde safa yakın ayırmalar yapılabilmektedir.​
Su Buharı Damıtması
Birbiri içinde hemen hemen hiç çözünmeyen sıvıların damıtılması ise su buharı ile yapılır. Ancak bu sıvıların su ile de karışmamaları gereklidir. Bu damıtma işleminde su ile karışmayan sıvılar kendi kaynama noktalarından daha düşük sıcaklıkta damıtılır. Bu tip karışımlarda bir bileşen diğer bileşenden bağımsız olarak kendi buhar basıncına sahiptir ve karışımın buhar basıncı, karışımı oluşturan bileşenlerin buhar basınçlarının toplamına eşittir.​
Flaş Distilasyon
Sıvı karışımının belirli bir kısmı, bir tank içerisinde buharlaştırılır; buhar fazı sıvı fazla temasta bırakılarak, fazların denge durumuna erişmeleri sağlanır. Buhar fazı alınır ve bir kondensatörde yoğunlaştırılır.​

Vakumlu Damıtma
Kendi kaynama noktasına gelmeden bozunan ve kaynama noktası çok yüksek olan bileşikleri bozunmadan elde edebilmek için uygulanan işlemdir.​

EKSTRAKSİYON
Herhangi bir karışımdan istenilen maddenin uygun bir çözücü yardımıyla çekilerek ayrılması işlemine ekstraksiyon denir. Ayrılacak maddenin katı veya sıvı fazda olmasına bağlı olarak sıvı-sıvı veya katı-sıvı ekstraksiyon metotlarından biri uygulanır ve ayırma gerçekleştirilir.​
Amacı:
  1. Hammaddelerin saflaştırılması
  2. Bileşenlerinin ayrılması
  3. Kararlılığının arttırılması
  4. Toksik maddelerden arındırılması
Ekstraksiyonda kullanılan çözücüler
  1. Karışımdan kolay ayrılabilmeli,
  2. Zehirli atık bırakmamalı,
  3. Su ile karışmamalı,
  4. İstenen madde dışındaki maddeleri çözmemeli,
  5. Ucuz olmalı ve kolay temin edilebilir olmalıdır.
Ekstraksiyonda kullanılan çözücüler
  1. Di etil eter,
  2. Kloroform,
  3. Benzen,
  4. Petrol eteri,
  5. Karbon tetra klorür
  6. Yağ (zeytinyağ)
  7. Distile Su
Perkolasyon
Karışım üzerinden akan çözücü ile yapılan bir ekstraksiyon yöntemidir ve istenen maddenin ekstre edilmesine kadar sürdürülür.​
68477_html_m2c8f37ed.gif

Maserasyon
Masere edilecek hammadde uygun boyuta getirildikten sonra ağzı kapalı kapta belirli bir süre (7 gün) bekletilir. Katı madde ayrılır ve sıkılır ve sıvı kısım ile birleştirilir.​
Süperkritik Sıvı Ektraksiyonu
Süperkritik sıvılar kullanılarak katı, yarı katı ve sıvı matrikslerden etkin madde gruplarını ayırmak işlemidir.Bu ekstraksiyon işleminde kullanılan sıvıların, yoğunluk ile ilişkili olarak çözündürme, düşük vizkozite, yüksek difüzyon ve minimal yüzey gerilim özellikleri bulunmalıdır.​

Uçucu Eritkenlerden Çekme İşlemi; Önce ham maddeler bir aspiratör içinde hexane ve ethanol gibi uçucu eritkenler ile kimyasal işleme tabi tutulur. Sonra defalarca yıkanır, güzel koku dolu eritken damıtılarak konsantre hale getirilir. Uzun tahta bir yayıkta alkol içinde karıştırıldıktan sonra bir konsantre elde edilir. Çözülemeyen bitki özlerini ayırabilmek için filtre edilip soğutulur. Son konsantre işleminden sonra saf bir esans elde edilir. Genelde bu şekilde buharın hidrolik hareketine engel olunduğundan damıtma ile elde edilen üründen daha kaliteli bir ürün elde edilir.
Sonuçta bir kilo gül yağı elde etmek için tam 2.000.000 adet (600 kilo) güle, bir kilo lavanta esansı elde etmek için ise tam 180 kilo lavantaya ihtiyaç var.
2- Hayvansal Kökenli Doğal Yağlar: Çeşitli hayvanlardan elde edilen güzel kokulu doğal yağlardır. Örneğin gri amber, misk, castoreum, civet gibi... Bu tür yağlar da parfüm endüstrisinde sıkça kullanılırlar.

Hayvansal yağların elde edilmesi oldukça zahmetli bir çaba gerektirir. Gri amber, balinaların patolojik olarak bağırsaklarında gizli bulunan spermlerinden elde edilen bir parfüm hammaddesidir. Bunun için parfüm endüstrisi uzun süre balinaların izini sürer. Ancak yine de okyanus yüzeyinde ya da sadece uzun kıyılarda hareketli olarak bulunabilen balinadan bu maddenin elde edilmesi çok uzun uğraşlar gerektirir. Balinanın püskürttüğü su toplanarak çeşitli işlemlerden geçirilir ve bu madde elde edilir ve genelde koku sabitleştiricisi olarak parfüm yapımında kullanılır. Amber, ispermeçet balinasının bağırsaklarında yuttuğu katı maddelerin etrafında oluşan maddedir. Bu maddenin elde edilmesi için de söz konusu hayvan avlanarak, bağırsakları çıkarılır. Castoreum, beaver hayvanının arka butları arasında bulunan salgı bezlerinden çıkarılan maddenin, alkol ile demlenmesi ile elde edilir. Civet de yine özel bir tür olan civet kedisinin anüs bezinden elde edilir. Misk, misk karacasının arka butları arasında bulunan yağ tabakasının damıtılması ile elde edilir. Misk denilince akla karaca gelse de kedi, öküz gibi diğer bazı hayvanlardan ve bazı amber tohumları gibi bitkisel kökenli doğal kaynaklardan da bu koku çıkarılmaktadır.

B ) SENTETİK YAĞLAR
Kısa tanımı, tamamen laboratuar ortamında oluşturulan kokulu yağlardır. Bu sentetik yağların üretiminde koku öykünme denilen bir teknik kullanılmaktadır. Doğal yağların hammaddesi olan bitkilerin kokularını ulaştırabildikleri alan, çeşitli tahlillerden geçirilir ve içeriğindeki kimyasallar belirlenir. Aynı kimyasallar bu sentetik maddelerin yapımında bitkinin içinde değil de laboratuar ortamında gerçekleştirilir. Sonuçta öykünülen bitkinin kokusu aynen üretilmiş olur. Koku öykünme haricinde tamamen laboratuar ortamında icat edilen sentetik yağlar da vardır. Bu yağlar da parfüm yapımında kimi zaman başlıca koku olarak kimi zaman da doğal veya sentetik kokulu yağlara yardımcı olarak kullanılır.

Bu organik sentetiklerin kullanımına 19. yüzyılın sonlarında başlanması ile parfüm kompozisyonlarında adeta devrim oluştu. Bir zamanlar bu yağların sağlığa zararlı olduğuna dair çeşitli söylemler bulunmasına rağmen; artık bilimsel olarak ta bu maddelerin sağlığa hiçbir zararı olmadığı kanıtlanmıştır. Günümüzde ise doğal yağlara oranla daha çok tercih edilmekteler. Çünkü
Koku sektöründe sınırsız sayıda alternatifler yaratmayı mümkün kılmaktadır. Dünya üzerinde yaklaşık 200 adet bitkisel ve hayvansal kökenli doğal hammadde varken; 2000- 3000 civarında sentetik hammadde vardır.
Zamanında bulunup kullanılmış ve sentetik taklitleri yapılmış ancak şuanda doğada bulunması mümkün olmayan doğal hammadde kaynaklarının kokularını hala yaşatmaktadırlar.

Leylak, zambak gibi direkt olarak kokularının çıkarılmasına direnç gösteren narin bitkilerin bile kokularını kopyalamayı mümkün kılar.
Maliyetleri doğal hammaddelere oranla oldukça düşüktür.
Ekolojik dengeyi bozacak denli arsız olan parfüm endüstrisinin gazabından tüm doğal çevreyi korumaktadır. Artık sentetik maddeler balinaların bağırsaklarındaki kokunun çıkarılması için avlanmalarına engel olduğu gibi, güzel koku üretimi için soyları tüketilen onca bitki çeşidinden sonra, elde kalan çeşitlerin soyunun devamını garanti etmektedir.

Bu sentetik maddelerin yapımı doğal hammaddelerle kıyaslanınca oldukça kolaydır. Bu günümüzde neredeyse tamamen sentetik hammaddelerden üretilen parfümlerin satış fiyatlarını da düşürmekte ve parfüm artık her türlü gelir seviyesine hitap edebilmekte.

Kısıtlı kaynağı olan doğal hammaddelere oranla, sentetik hammaddelerin tüm dünyadaki ihtiyacı karşılayabilecek denli zengin bir kaynağı var.
Doğal hammaddelerde yakalanması zor bir kalite istikrarını garanti ederler.
Doğal olmalarına rağmen kimi bünyelerde alerji yapabilen doğal hammaddelere göre sentetik ürünler tamamen anti-alerjiktirler.

Kısacası tüm yönleri nedeni ile sentetik yağlar günümüzde üretilen tüm parfümlerin vazgeçilemez hammaddeleridir. Günümüzde orijinal parfümlerde de büyük oranda sentetik hammadde kullanımı artmıştır. Teknolojideki gelişmelere bakılırsa, gelecekte de zengin içerikli, baş döndürücü parfüm kompozisyonlarında da yerlerini koruyacaklardır.

C ) SU
Suyun parfüm yapımında kullanılmasının iki ana nedeni vardır; yine parfüm hammaddelerinden olan alkolün derecesini düşürmek ve de doğal yağların sahip oldukları kokuların etrafı sarmasına yardımcı olmak. Parfüm yapımında kullanılan alkol 80 derece olmalıdır. İşte alkolü bu istenilen dereceye düşürmek için alkole su katıştırılır. Karışımda yerini alan su distilize edilmiş saf su olmalıdır. Distilize edilmiş su şu şekilde elde edilir; doğal yapısında çeşitli kimyasallar ve iyonlar bulunan su, kaynatılır. Oluşan buhar yoğunlaştırılarak diğer bir yere alınır. İnorganik kimyasallar buharlaşmadığından; yoğunlaştırılmış buhardan tekrar elde edilen su, tuz içermez. Tuz içermediği için de parfüm içeriğinde kullanılan yağların özünde bir değişikliğe sebep olmaz. Su tamamen kokusuz bir madde olduğu için doğal yağların kokusunu herhangi bir değişikliğe uğratmaz. Karışımında suyun oranı düşük olmakla birlikte en önemli faydası su moleküllerinin buharlaşması esnasında parfümün nüfuz ettiği yüzeydeki koku taneciklerini de buharıyla birlikte kaldırarak havaya karışmasını ve böylece kokunun etrafa yayılmasın sağlar.

D ) ALKOL
Pancar, patates nişastası, incir gibi bazı bitkilerin şekere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan glikoz çözeltilerinin mayalaşmış özlerinin damıtılmasıyla elde edilen, uçucu bir sıvıdır. Bu sıvının aynı zamanda yoğun kıvama sahip doğal yağları inceltme ve kokularının kalıcılığını arttırma gibi bir özelliği de vardır ki bu nedenle de parfüm yapımında kullanılır. Bu şekilde tenimize veya kıyafetimize sürdüğümüzde kokulu yağların tenimizde yağlanma yapması ve boyaması da engellenmiş olur. Ancak parfüm yapımında kullanılan alkolün niteliksel olarak iyi bir kaliteye sahip ve olabildiğince kokusuz olması gerekir.
Koku giderme Yöntemi
İçilirse !!!
Etanol ➙ Aset aldehid ➙ Asetata ➙ su ve karbondioksite​
(Etil Alkol) (toksik ve karsinojen) (daha az aktif olan)
İzopropanol ➙ Aseton (aseton etanol da olduğu gibi enerji üretimi için kullanılmaz kanı zehirler Erken dönemde koma )
E ) FİKSATİVE (FİKSATÖR)
Güzel kokulu yağların koku moleküllerini emerek bir arada tutulmasını, bu koku bileşenlerinin buharlaşma oranlarının düzenlenmesini ve bunun sonucu olarak daha uzun sürede buharlaşmalarını sağlar. Fiksative kullanılarak yapılan parfüm; koku molekülleri daha uzun zamanda buharlaşacağı için daha uzun süren bir kalıcılığa sahip olur.

Fiksative olarak kullanılan çeşitli hammaddeler vardır; gri ambar, civet, misk v.b. gibi...
Yukarıda saydığımız tüm bu hammaddeler çeşitli oranlarda bir araya getirilerek çiçek, yaprak yada kök notaları ile beslenen evrensel dilimiz olan büyüleyici parfümler meydana getirilir. Şunu da unutmamak gerekir ki; kaliteli bir parfüm yaklaşık olarak 600 kadar maddenin bir araya getirilmesi ile oluşur.

PARFÜMÜN ÜRETİLMESİ
Farklı maddelerin birbirinden farklı kokularının bir araya getirilip o esiri olduğumuz parfüm kokularına dönüşmesi tam bir uzmanlık, yetenek ve zevk işidir. İşte tüm bu özelliklerin hepsine birden sahip olma şansına sahip kişilere parfüm sektöründe kısaca burun deniyor. Ancak yaptıkları iş düşünülünce biz onlara sanatçı demenin daha doğru olacağı kanısındayız.
Örnek yasemin parfümü
1547186841762.png



2.Perfumer's Workbook programını buldum. Sizinle paylaşayım Program için tıklayınız
şifre : 0973
-Program parfümün kalıcılığı ve ne kadar madde kullanılması gerektiği ve nelerin içine konabileceği yazıyor çok güzel bir program
3. Perfumersworld parfüm tasarımı videoları. Alt yazı var ayar işaretinin yanından açılıyor birde ayarlara tıklayıp alt yazıyı türkçe yapıyorsunuz .
Whisper
İçindekiler
5 damla sandal ağacı yağı​
10 damla ylang ylang yağı​
10 damla bergamut yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp iyice çalkalayın. Daha sonra siyah bir şişeye boşaltıp 24 saat kuru ve serin bir yerde bekletin.

Star Dust
İçindekiler
5 damla vanilya yağı​
3 damla sandal ağacı yağı​
8 damla gül yağı​
10 damla lavanta yağı​
2 damla gliserin​
104 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp iyice çalkalayın. Daha sonra siyah bir şişeye boşaltıp 24 saat kuru ve serin bir yerde bekletin.

Marvelous
İçindekiler
10 damla tarçın yağı​
10 damla menekşe yağı​
10 damla portakal yağı​
2 damla gliserin​
120 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp iyice çalkalayın. Daha sonra siyah bir şişeye boşaltıp 12 saat kuru ve serin bir yerde bekletin.
Suprise
İçindekiler
5 damla sandal ağacı yağı​
5 damla gül yağı​
5 damla ylang ylang yağı​
5 damla bergamut yağı​
5 damla portakal çiçeği yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp iyice çalkalayın. Daha sonra siyah bir şişeye boşaltıp 24 saat kuru ve serin bir yerde bekletin.

Passion
İçindekiler
3 damla vanilya yağı​
8 damla gül yağı​
12 damla bergamut yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.
Homemade Love Tonic
İçindekiler
3 damla sandalağacı yağı​
2 damla vanilya yağı​
3 damla ylang ylang yağı​
15 damla bergamut yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.

Nirvana
İçindekiler
3 damla tarçın yağı​
3 damla sandal ağacı yağı​
10 damla menekşe yağı​
10 damla lavanta yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.

Magical Love
İçindekiler
3 damla tarçın yağı​
3 damla vanilya yağı​
12 damla gül yağı​
10 damla bergamut yağı​
2 damla gliserin​
120 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.
 
Son düzenleme:

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
Siz de hoşgelmişsiniz foruma :) .. Konu notaları genelde hazır alınıyor hocam. Amber(Ambergris, Balina amberi) gibi tentür yapılan malzemeler var ama ''Güney Kore'de'' ambergris''in eterik yağı özel yöntemle çıkarılıyor. @Premiumperfume Mutlu hocam bu konuda bilgilidir maşallah, bekleriz bilgilerini lütfen :) .. Normalde kimi toptancılarda Amber çok ucuz ama gram ile 30-50 dolara kadar çıkabiliyor fiyatlar kimi yerlerde. Ben sarı altın amberi tentür yaptım ve sarımsı renkte çıktı limon yağında, tuzlu bir koku. Tıpkı ASAQ (Abdul Samad Al Qurashi'' 'deki sarı renkli amberler gibi koktu ki onlar da bende var..

Normalde Amber tentürü siyah, karanlık, tatlı kokan bir koku da olabiliyor ve ben özellikle onları seviyorum. Agarscentsbazaar'da bulabilirsiniz..

Eterik yağ, absolute tarzı uçucu yağlar var dediğim gibi.

Bu iş bir sanat. Mesela limon yağı alkolde az çözülebiliyor ama bunun için özel çözücüler kullanılıyor olabilir..

Civet msiki tentürü de yapılıyor ama eterik yağı da var. afrika ve asya olmak üzere farklı civet miski kedisi türleri var . katı halde kartona sürülünce yıllarca kokabiliyor Civet miski..

Elde ettiğiniz sonuçları, bilgileri bizlerle paylaşırsanız seviniriz.
 

kokuzen

TürkParfüm Üyesi
Merhaba ben de yeni geldim parfüm yapımına yeni başladım ben de...Bazı esansiyel yağlardan alıp alko bazlı denemeler yaptım ama daha çok acemiyim. Yıllarca kalan koku ilgimi çekti doğrusu. Bahsettiğiniz civet miskini nereden bulabiliriz?

Eterik yağ, absolute, tentür, esans kavramlarını açabilir miyiz?
Bir diğer sorum da : her esansiyel yağ parfüm yapımında kullanılabilir mi?
Kalıcılığı artırmak için karışımımıza gliserin dışında ne katabiliriz?
 

remixtr

Üye
TürkParfüm Üyesi
Ben şuanda ingilizce makale ve kitaplar üzerind eçeviri yapmaya çalıyorum öğrendikçe atarım üstadlarımızdan da bilgi almalıyız. Birde İkinci üniversite olarak eczacılık okuyorum farmakognazi dersi alıyorum öğrendikçe bilgilerimizi paylaşalım
 

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
Merhaba ben de yeni geldim parfüm yapımına yeni başladım ben de...Bazı esansiyel yağlardan alıp alko bazlı denemeler yaptım ama daha çok acemiyim. Yıllarca kalan koku ilgimi çekti doğrusu. Bahsettiğiniz civet miskini nereden bulabiliriz?

Eterik yağ, absolute, tentür, esans kavramlarını açabilir miyiz?
Bir diğer sorum da : her esansiyel yağ parfüm yapımında kullanılabilir mi?
Kalıcılığı artırmak için karışımımıza gliserin dışında ne katabiliriz?

http://profumo.it 'e bakabilirsiniz. Sitenin sanırım İngilizcesi ve demin verdiğim linkten İngilizceye tıklayınca şu site çıkıyor :'' https://attarperfumes.net/ ''.Kendisi bir müslüman ve bu camiada tanınan biri ve bence güvenilir bir attar .. Şu an geyik miski ve Civet miski satmıyor. Hayvansal hammadde olarak sanırım şu an sadece şu fosil, kurumuş hydrax (Hyraceum, Hydraks) satıyor yani bir tür sidik :D .. İslami olarak kullanmak caiz mi bilmiyorum yani sonuçta sidik, bilemeyeceğim.. :D haha :D .. Kendisine özelden sorabilirsiniz. Site italyanca ama kimi dillercede yazılmış, üstte falan dil seçeneği var üstte dediğim gibi.... Bal tentürü(Bal mumu), Ambergris tentürü, Civet tentürü, Costoreum(Kunduz yağı) tentürü, Hyraceum(Hydraks 'ın sidiği tentürü, Muskrat tentürü gibi hayvansal kit te satıyor ve ayrıca edp formları da bulabilirsiniz sitesinde.. Aşağıda ayrıca linkli vereyim. Ambergris tentürünü ben pahalı buluyorum bu arada. El emeği koyuyor tabiki. Meşeyosunu da var kendisinde ve pek çok reçine falan bol ürün yapmış..
Honey bee tincture 13,5 ml

Ambergris tincture 13,5 ml

Civet tincture 13,5 ml

Castoreum tincture 13,5 ml

Hyraceum tincture 13,5 ml

Muskrat tincture 13,5 ml.



Kendisine geyik miskini sordum ama satmıyor ve sanırım yasak olduğu için satmamış olabilir. Civet miski de sanırım Avrupa'da ifra yüzünden yasak ve satmayabilir. Ben aldım rengi koyu kahverengi-siyah.. Kıllı :D, ince uzun hafif dalgalı kıllar :D .. Civet kedisinin kılı olmalı :D .. Çok güvenilir satıcı dediğim gibi..

Bunun dışında çok satan yer var ama doğallığı konusunda garanti veremem diğer yerlerin. Kimi turuncu renkte satıyorlar kimi daha farklı renkte.. Google'a veya kullandığınız arama motoruna ''Civet musk price'', ''Civet musk paste price'' yazabilirsiniz .. Sonuçlar çıkıyor..


Diğer sorularınızı şu an kısaca cevaplayayım. Esans aslında Essencia demek ve öz demek. Batı da doğal anlamda kullanılabiliyor ama Türkiye'de esans denilince sentetik eterik yağı anlaşılıyor genelde..

Esencia(Esans) ile Essential yağ ortak yanları var sanırım veya aynı şey.. Sabit yağ(Base oil idi sanırım İngilizcesi) uçucu olmayan bir yağdır. Essential yağ ise uçucudur ve içinde bir çok farklı madde bulunabilir. Limon uçucu yağı içinde çok madde var ve maalesef kimi rafine edilip, kokmayan, iyi kokmayan bir ürün alabilirsiniz.. Şu an sıkıntı var ve doğal ürün bulamıyoruz. Türkiye'de sertifikalı diye iddia edilip su gibi tuhaf Turunçgil yağları gördüm maalesef. Bir de iki ürünü yurtdışında fabrikaya götürülmüş ve yüzde 40-60 gibi oranlarda başka ucuz yağ ile karışılmış gördük. Eskiden en fazla yüzde 10-20 sabit ayçiçek yağı konurdu Limon yağına kimileri ama şimdi ona bile hasretiz .. Bizim burda da yağ fabrikası var, bir ara araştıracağım inşallah ..

Gliserin olayı leke bırakabilir giyside.. Labdanum (Laden, Tatlı amberimsi koku) kullanılıyormuş sabitleyici olarak şu an ve Ambergiris(Amber, Balina amberi) ve misk kadar sabitleyici özelliği varmış..

Absolute ise @Premiumperfume Mutlu hocam daha iyi bilir maşallah, bekleriz.. Karbondioksit gazı(Co2) gibi veya başka bir çözücü ile bitkinin işleme konmasıdır. Gül absolute mesela daha farklı kokarmış Eterik yağından. Eterik yağ(Essential) damıtma yoluyla elde ediliyor. Ben gülde damıtma yolunun yapılması taraftarıyım, çünkü bir kere gülsuyu ürünü seviyorum :D:) . Aslında Absolute'da da eterik yağ var ama farklı maddelerde yağa geçiyor ve kokuda değişiklik oluyor, Mutlu hocam bilir.. Kimi ürünler sadece Absolute elde ediliyor yani daha doğrusu daha ucuz. Mesela Nergiz çiçeği eskiden sabit yağ üzerine tablalara konulurmuş, ''Koku: Bir Katilin Hikayesi (Perfume: The Story of a Murderer) '' filminde bu sahne vardı. Nergiz gibi kimi bitkinin, çiçeğin damıtma ile eterik yağı alınamıyor ama şimdi sabit yağa geçen eterik yağın damıtma ile alınması yerine çok daha kolay ve ucuz absolute teknikleri kullanılıyormuş.. Yani eskiden işçiler tek tek nergiz çiçeeklerini tablalara serilmiş beyazımsı sabit yağa diziyorlar ve uçucu yağ sabit yağa geçiyor ve sonra bu sabit katımsı, kremsi yağ damıtma yöntemi ile eterik yağ elde edilmesinde kullanılıyor geleneksel yöntemde ama şimdi absolute yöntemi ile kolayca uçucu yağı alınıyor dediğim gibi..

Kimi ürün ise absolute ile uçucu yağı alınamıyor, sadece damıtma ile. Damıtma yani ibrik yöntemi Arapların bulduğu bir yöntem(Alkolde aynı yöntem ile elde ediliyor ama metil alkol olayı çok sakat, bilgili kişiler yapmalı) ve o üstteki dediğim filmde buna vurgu yoktu ve maalesef sanki ordaki Avrupalı kişi geliştirmiş kelimesi kullanılarak sanki o bulmuş gibi işlendi. Aslında buna yabancı değiliz, Avrupa Medeniyeti, Batı Medeniyeti bunu sıklıkla yapıyor. İlk içten yanmalı motor islam mühendisleri yapmış ve bu çizimler Alman müzesindedir ama bundan bahsedilmez. Mesela Galileo ve başka Avrupalı bilim adamının buluşları(ASTRONOMİK BULUŞLAR) sanki ilk defa bu kişiler yapmış gibi gösterilir ama öyle değil ve gene Müslüman bilimadamlarıncadır. Yani hırsızlıkta var bu konuda bence ve bunun kitabı 20-25 yıl önce çıkmıştı ve hala bulunabilir sanırım bu kitap. Bu kitabı okuyunca çok şaşıracaksınızi, daha çok şeyler var. Tabi İslam ülkeleri daha sonra gerilemiş çoğu ve beyin göçü çok şu an maalesef İslam ülkelerinden. Sıfırı kimin bulduğu bile belki çarpıtılmış Avrupaca. Cebiri Farazmi bulmuş, bu daha değiştirilmedi çok şükür :) .. Onluk sayı sistemi de Müslümanlardan ve benim bildiğim Kuran'dan ilham ile olabilir..

Tentür ise mesela vanilya çubuklarını sabit yağa, alkole veya uçucu bir yağa daldırıp bekletmek ile olan bir olay. Amber'in(Ambergris, Balina amberi, Amber) mesela bence en iyi tentür ile sonuç alınıyor. Özel yöntem ile alınan eterik Amber'i çok sevemedim, baan feminen geldi ,daha çok sibirya geyik miskine benziyor ama siyah renkli tentür Amber daha karanlıki daha tatlı, daha tatlı tütsülü, dumanlı, leziz benim için.. Kimi geyik miskleri mesela Tibet miski ben çok sevmiştim, koyu siyah renkli ve hayvansal, çok güzeldi..

Aslında Vanilya tentürü daha çok yemeklerde kullanılmalı, Vanilya eterik yağı bence daha güzel. Alkol tentürü ise müslüman ülkelerde sorun olur bence çünkü pişme ile alkolün hepsinin uçmayacağını düşünüyorum. Yani Alkol zaten sirkede, yoğurtta da belli oranda varmış ama direkt alkol koymak başka bir şey. Vanilya tentürünü alkol dışında yapmak daha mantıklı bu konuda hassasiyeti olanlarca yemeklere, tatlılara konacaksa.. Uçucu yağı alınmış vanilya ürünü aslında gıda ürünlerine konması bana mantıklı ve yararlı geliyor aslında..
:)
 
Son düzenleme:

Premiumperfume

Üye
TürkParfüm Üyesi
http://profumo.it 'e bakabilirsiniz. Sitenin sanırım İngilizcesi ve demin verdiğim linkten İngilizceye tıklayınca şu site çıkıyor :'' https://attarperfumes.net/ ''.Kendisi bir müslüman ve bu camiada tanınan biri ve bence güvenilir bir attar .. Şu an geyik miski ve Civet miski satmıyor. Hayvansal hammadde olarak sanırım şu an sadece şu fosil, kurumuş hydrax satıyor yani bir tür sidik :D .. İslami olarak kullanmak caiz mi bilmiyorum yani sonuçta sidik, bilemeyeceğim.. :D haha :D .. Kendisine özelden sorabilirsiniz. Site italyanca ama kimi dillercede yazılmış, üstte falan dil seçeneği var üstte dediğim gibi....

Kendisine geyik miskini sordum ama satmıyor ve sanırım yasak olduğu için satmamış olabilir. Civet miski de sanırım Avrupa'da ifra yüzünden yasak ve satmayabilir. Ben aldım rengi koyu kahverengi-siyah.. Kıllı :D, ince uzun hafif dalgalı kıllar :D .. Civet kedisinin kılı olmalı :D.. Çok güvenilir satıcı dediğim gibi..

Bunun dışında çok satan yer var ama doğallığı konusunda garanti veremem diğer yerlerin. Kimi turuncu renkte satıyorlar kimi daha farklı renkte.. Google'a veya kullandığınız arama motoruna ''Civet musk price'', ''Civet musk paste price'' yazabilirsiniz .. Sonuçlar çıkıyor..


Diğer sorularınızı şu an kısaca cevaplayayım. Esans aslında Essencia demek ve öz demek. Batı da doğal anlamda kullanılabiliyor ama Türkiye'de esans denilince sentetik eterik yağı anlaşılıyor genelde..

Esencia(Esans) ile Essential yağ ortak yanları var sanırım veya aynı şey.. Sabit yağ(Base oil idi sanırım İngilizcesi) uçucu olmayan bir yağdır. Essential yağ ise uçucudur ve içinde bir çok farklı madde bulunabilir. Limon uçucu yağı içinde çok madde var ve maalesef kimi rafine edilip, kokmayan, iyi kokmayan bir ürün alabilirsiniz.. Şu an sıkıntı var ve doğal ürün bulamıyoruz. Türkiye'de sertifikalı diye iddia edilip su gibi tuhaf Turunçgil yağları gördüm maalesef. Bir de iki ürünü yurtdışında fabrikaya götürülmüş ve yüzde 40-60 gibi oranlarda başka ucuz yağ ile karışılmış gördük. Eskiden en fazla yüzde 10-20 sabit ayçiçek yağı konurdu Limon yağına kimileri ama şimdi ona bile hasretiz .. Bizim burda da yağ fabrikası var, bir ara araştıracağım inşallah ..

Gliserin olayı leke bırakabilir giyside.. Labdanum (Laden, Tatlı amberimsi koku) kullanılıyormuş sabitleyici olarak şu an ve Ambergiris(Amber, Balina amberi) ve misk kadar sabitleyici özelliği varmış..

Absolute ise @Premiumperfume Mutlu hocam daha iyi bilir maşallah, bekleriz.. Karbondioksit gazı(Co2) gibi veya başka bir çözücü ile bitkinin işleme konmasıdır. Gül absolute mesela daha farklı kokarmış Eterik yağından. Eterik yağ(Essential) damıtma yoluyla elde ediliyor. Ben gülde damıtma yolunun yapılması taraftarıyım, çünkü bir kere gülsuyu ürünü seviyorum :D:) . Aslında Absolute'da da eterik yağ var ama farklı maddelerde yağa geçiyor ve kokuda değişiklik oluyor, değil mi Mutlu hocam? Kimi ürünler sadece Absolute elde ediliyor yani daha doğrusu daha ucuz. Mesela Nergiz çiçeği eskiden sabit yağ üzerine tablalara konulurmuş, ''Koku: Bir Katilin Hikayesi (Perfume: The Story of a Murderer) '' filminde bu sahne vardı. Nergiz gibi kimi bitkinin, çiçeğin damıtma ile eterik yağı alınamıyor ama şimdi sabit yağa geçen eterik yağın damıtma ile alınması yerine çok daha kolay ve ucuz absolute teknikleri kullanılıyormuş.. Yani eskiden işçiler tek tek nergiz çiçeeklerini tablalara serilmiş beyazımsı sabit yağa diziyorlar ve uçucu yağ sabit yağa geçiyor ve sonra bu sabit katımsı, kremsi yağ damıtma yöntemi ile eterik yağ elde edilmesinde kullanılıyor geleneksel yöntemde ama şimdi absolute yöntemi ile kolayca uçucu yağı alınıyor dediğim gibi..

Kimi ürün ise absolute ile uçucu yağı alınamıyor, sadece damıtma ile. Damıtma yani ibrik yöntemi Arapların bulduğu bir yöntem(Alkolde aynı yöntem ile elde ediliyor ama metil alkol olayı çok sakat, bilgili kişiler yapmalı) ve o üstteki dediğim filmde buna vurgu yoktu ve maalesef sanki ordaki Avrupalı kişi geliştirmiş kelimesi kullanılarak sanki o bulmuş gibi işlendi. Aslında buna yabancı değiliz, Avrupa Medeniyeti, Batı Medeniyeti bunu sıklıkla yapıyor. İlk içten yanmalı motor islam mühendisleri yapmış ve bu çizimler Alman müzesindedir ama bundan bahsedilmez. Mesela Galileo ve başka Avrupalı bilim adamının buluşları(ASTRONOMİK BULUŞLAR) sanki ilk defa bu kişiler yapmış gibi gösterilir ama öyle değil ve gene Müslüman bilimadamlarıncadır. Yani hırsızlıkta var bu konuda bence ve bunun kitabı 20-25 yıl önce çıkmıştı ve hala bulunabilir sanırım bu kitap. Bu kitabı okuyunca çok şaşıracaksınızi, daha çok şeyler var. Tabi İslam ülkeleri daha sonra gerilemiş çoğu ve beyin göçü çok şu an maalesef İslam ülkelerinden. Sıfırı kimin bulduğu bile belki çarpıtılmış Avrupaca. Cebiri Farazmi bulmuş, bu daha değiştirilmedi çok şükür :) .. Onluk sayı sistemi de Müslümanlardan ve benim bildiğim Kuran'dan ilham ile olabilir..

Tentür ise mesela vanilya çubuklarını sabit yağa, alkole veya uçucu bir yağa daldırıp bekletmek ile olan bir olay. Amber'in(Ambergris, Balina amberi, Amber) mesela bence en iyi tentür ile sonuç alınıyor. Özel yöntem ile alınan eterik Amber'i çok sevemedim, baan feminen geldi ,daha çok sibirya geyik miskine benziyor ama siyah renkli tentür Amber daha karanlıki daha tatlı, daha tatlı tütsülü, dumanlı, leziz benim için.. Kimi geyik miskleri mesela Tibet miski ben çok sevmiştim, koyu siyah renkli ve hayvansal, çok güzeldi..

Aslında Vanilya tentürü daha çok yemeklerde kullanılmalı, Vanilya eterik yağı bence daha güzel. Alkol tentürü ise müslüman ülkelerde sorun olur bence çünkü pişme ile alkolün hepsinin uçmayacağını düşünüyorum. Yani Alkol zaten sirkede, yoğurtta da belli oranda varmış ama direkt alkol koymak başka bir şey. Vanilya tentürünü alkol dışında yapmak daha mantıklı bu konuda hassasiyeti olanlarca yemeklere, tatlılara konacaksa.. Uçucu yağı alınmış vanilya ürünü aslında gıda ürünlerine konması bana mantıklı ve yararlı geliyor aslında..
:)
ever Baykal bey Enfleurage hayvansal yag ve seker kamisi alkol ile edilir .eski bi tekniktir
 

kokuzen

TürkParfüm Üyesi
Baykal bey böyle detaylı anlattığınız için çok teşekkür ederim gayet açıklayıcı oldu ellerinize sağlık... Antalya'da kendi üreten bir kişiden birkaç kokusu hoşuma giden yağ aldım parfüm yapmayı deneyeyim diye ama dip notam olmadığından daha yapamıyorum işin içine biraz gireyim bakalım yol kat edebilecek miyim... bu forum ve sizler sayesinde birşeyler öğrenebilirim sanırım...
 

kokuzen

TürkParfüm Üyesi
Dr. Oetker Aromalar: Acı Badem, Limon, Portakal ve Vanilya olmak üzere toplam 4 çeşit ve her biri 38 ml. Sentetik koku yerine bunları kullansak nasıl olur? Fiyatları oldukça uygun...
 

baykalbul

Administrator
Yönetici
Site Sahibi
TürkParfüm Üyesi
PARFÜM YAPIM EĞİTİMİ​
Her insanın parmak izi birbirinden farklı olduğu gibi Ten kokusu da birbirinden farklıdır.Piyasada sırf markalı diye aldığımız parfümler kişiliğimizi ve ruhumuzu tam olarak yansıtmaz.Sadece bize kendilerinin ticari amaçla ürettikleri kokuların ruhuna girmemizi sağlayarak bizleri o kokunun hipnoz telkinine sürükler.​
Ruhumuzun eterik beden dahilinde 300 metreye kadar yayılmasını sağlamak için kendi aura enerjimizin enerji gücüne istinaden parfüm yani koku üretmemiz gerekir.Koku bir ruhtur.Ruh ta kendini eterik bedende deşifre ettiği için ruhta bir kokudur.Ruh kokudur,koku ise ruhun yansıyış biçimidir.​
Kokular hayatımızda önemli bir rol oynar, sabah güne başlarken duşta başlar koku duyumuz, şampuanımızın veya duş jelimizin kokusunu duyarız önce, sonra belki kızarmış ekmek kokusu ve mis gibi bir çay kokusu, dışarı çıkmak için hazırlanırız, sürdüğümüz parfümün kokusu, yürüdüğünüz yollarda iz bırakan parfüm kokuları ya da sizi parfümünüzü anımsatan kokular.​
PARFÜMÜN TARİHİ​
Parfüm, Latince, kokulu duman anlamına gelen perfumum kelimesinden geliyor. Tarihi ise oldukça eski:​
Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce, Mısırlılar güneş tanrıları Râ için güneşin doğuşundan batışına dek kokulu otlar yakarlardı.​
Ölülerini ise kokulu yağlar kullanarak mumyalar, mezarlarına parfüm şişeleri ve kokulu kremler koyarlardı. Nitekim yapılan kazılarda Mısır Firavunu Tutankamon un mezarından parfüm şişeleri ve krem vazoları çıkarıldı. Mısırlılar günlük hayatlarında ise kokulu yağlar ve pomatlar kullanırdı. Bunlar içinde en çok tercih ettikleri kyphi adını verdikleri kokulu bir yağdı. Kyphi, bal, şarap, pirinç, mersin çiçeği, safran, katırtırnağı ve ardıç özlerinden oluşan bir karışımdı. Nefertiti yasemin banyosu yapar, banyodan sonra vücuduna sandal ağacı, amber ve ender rastlanan çiçek özleri sürerdi.​
Çağdaş niteliklere sahip ve bilinen ilk parfüm 14. yüzyılda, 1370 yılında yapıldı ve güzelliğiyle ünlü Macar kraliçesine atfedildi. Esans ve biberiye yağı ile alkol karışımından elde edilmiş, lavanta yağı ile zenginleştirilmiş bu karışıma özel bir isim verilmesi de unutulmamıştı: Macar Suyu.​
16. yüzyılda cam sanatının ilerlemesiyle birlikte parfümün gelişme süreci de hızlandı. O yıllarda parfümün en çok üretilip tüketildiği ülke Fransa idi. Fakat parfümün vücuda sürülmesinin hastalıklara neden olacağı düşünülür, parfüm sadece pis kokuları maskelemek için kullanılırdı. Bu nedenle giysiler, eldivenler, mendiller, hatta mücevherler bile parfümlenirdi.​
17. ve 18. yüzyıllarda, parfüm endüstrisi oldukça gelişti. Özellikle Fransa'nın Gresse bölgesi parfüm endüstrisinin kalbi, merkezi haline geldi.​
20. yüzyılda parfümler muhteşem şişeleriyle birer sanat eseri halini aldı. Parfümler vücut kokularını bastırmak için değil, kişiliklerin altını çizmek için kullanılmaya başlandı ve çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.​
Bir parfümün kokusunu yayma aşamalarına nota denir.​
Parfümler üst nota, orta notalar ve alt notalar olarak 3 aşamada kokularını yayar.​
Üst nota: Tepe veya baş notası da denir. Parfümü sıktığınızda aldığınız ilk kokudur. En uçucu esanslardan oluşur. Baş notanın kokusu 2 ila 5 dakika içinde kaybolur.​
Orta nota: Kalp notası da denir. Parfümün "tema"sını belirleyen kısmıdır. Kokunun cilde yerleşmesiyle belirginleşir. Orta notanın kalıcılığı genellikle 20 dakika kadardır.​
Alt nota: Dip nota da denir. Parfümün gerçek kişiliğini, kalıcılığını ve başarısını belirleyen kısımdır. Kalıcılığı kullandığınız parfümün konsantrasyonuna göre değişir (yaklaşık 7 saat).​
BİR PARFÜM NASIL BESTELENİR?​
Bu konudaki temel kavramlar ile başlayalım, nota; tek bir esansı veya parfüme üst, orta ve baz notalarını vermek için birleşen parfüm fazı veya bileşenlerin kokulu harmanını ifade eder.​
Gam; Bir parfümün, uyumsuz bir biçimde yerine bağlı bir biçimde bir fazdan diğer faz geçebilme yeteneğini anlatır.​
Oktav: kurutma işlemi sırasında varlığını gösteren özel koku veya bileşenin seviyesini ifade eder.​
Bir parfümün tüm esansını meydana getiren değişik etkenleri tarif etmek için üst, orta ve baz notalar kavramını kullanır. 19.yy.da Fransız Parfümcü Septimus Piésse parfüm için müzikal ölçeğe uyumlu bir sınıflama sistemi kurmuştur. Parfümleri her notanın genel bir gama sahip olduğu makamlar olarak tarif etmiştir. Bu gün bile kullanılan Piésse sınıflama sisteminde her koku ölçek üzerinde ki değişik bir notaya tekabül eder. Eğer bir parfüm, doğru olarak formüle edilebilirse cilde uygulanmasından kuruma aşamasına kadar kokunun son senfonisi doğru akorlar içinde devam edecektir. 1923 'te Poucher kokulu bileşenin buharlaşma oranı üzerine yaptığı çalışmasıyla Piésse'nin çalışmasına katkıda bulunmuş oldu Tümü 1 ile 100'e kadar bir ölçeğe temellendirilen yapıda Poucher üst notaları 1 den! 5 e kadar sınıflandırmıştır, çünkü bunlar çabuk buharlaşırlar, mesela, mandalina 2,kişniş 3, Hindistan cevizi kabuğu 11 dir. Orta notalar 16 dan 69'a kadar sınıflandırılmıştır.Mercanköşk 18,karanfil tomurcuğu 22 ylang ylang 24 gül,yasemin 43 tür. en uzun süren baz notalı kokular 70'de 100'e kadar sınıflandırılmışlardır kasnı 90, günlük, meşe yosunu, tonka fasulyesi, Kabe samanı, paçuli sandal ağacı en yüksek sınıflamaya sahiptir yani en yavaş buharlaşanlardır ve değeri tahmin edeceğiz gibi 100'dür.​
Üst Notalar; Bir parfümün ilk intibaını veren en hafif ve en çabuk geçen kısmıdır. Onların başlangıç intibaları bir kaç dakika sürer ama parfüm fazı başlarken orta notalar ile harman olur.​
Üst notalar için genel örnekler şöyledir, Yeşillik için, kasnı, sümbül, nane, biberiye, lavanta, fesleğen​
Baharat: tarçın, kakule, karanfil, kişniş, biber​
Çiçek: sardunya, gardenya, papatya, kadife çiçeği​
Meyve: armut, şeftali, kavun, erik, kayısı, ahududu​
Turunçgil: limon, misket limonu, mandalina, portakal çiçeği, ananas, bergamot​
Orta notalar; parfümün karakterini belirler, ana notalar diye de bilinir, cilt üzerinde gelişimi yaklaşık 10 dakika alır ve destekleyici baz notalarla ahenk içinde cilt üzerinde saatlerce etkili olurlar genellikle çiçeklerden oluşur. Karanfil, siklamen, nergis, sardunya, frezya, hanımeli, bal, iris, yasemin, manolya, inci çiçeği, mimoza, orkide, gül, stefanodis, sümbülteber, menekşe, nilüfer, ylang-ylang vb.​
Baz Notalar: Derinlik veren üst ve orta notaları taşır, sıklıkla sabitleyiciler olarak bilinir, buharlaşma zamanını ve kokunun cilt üzerindeki kalışını uzatırlar. Gri amber, balzam, benzoin, sedir odunu, misk kedisi, kumarin, günlük, laden, misk, mürsafi, paçuli, sandal ağacı, aselbent, tonka fasulyesi, vanilya, kabe samanı​
Bu arada kuruma dediğimiz kokunun son fazının cilt üzerinde oluşması ile meydana gelir. Kuru ciltlerde 25 dk, yağlı ciltlerde ise 12 dk civarındadır. Bir parfümün kalıcılığı bu dönemde hesaplanır.​
Parfümlerde bir temel koku bir de tamamlayıcı kokular bulunur. Mesala gül kokusunun tamamlayıcısı yaprak kokusu gibi. Formülasyonda temel kokunun konsantrasyonunu fazla tutmanız gerekir. Genel de parfümlerde %20 den fazla esans kullanmak gerekebilir. Ancak bazı esansların özelliklerine bağlı olarak yoğunluğu, hidrofobluğu, lipofili olma özelliği v.s alkol -su-esans oranı değişmektedir. Bu oranı denemelerle belirlememiz gerekiyor. Denemeler sırasında daha iyi göreceksiniz ki bazı oranlarda üst tabakada yağ birikimi olacaktır bu açıdan bu sorunu etil alkol kullanarak yok edeceğiz. Bazen de etil alkol yerine IPA (izopropil alkol)da kullanabiliriz. Kullandığınız parfümün kalıcılığını sağlamak için Stabilizatör olarak tabir ettiğimiz propilen glikol ve dipropilen glikol ilave ederek daha profesyonelce çalışabiliyoruz.​
Parfüm yapımında kullanılan esanslar uçucu yağ olduklarından ışık, ısı, nem v.s etkenlerle oksidasyona uğramaktadır. Bunun önüne geçmek için katkı maddeleri de ilave etmemiz parfümünüzün raf ömrünü arttırıyor. Tam oran olarak 95 derecelik 1 L alkolde esansın cinsine bağlı olarak temel koku ve tamamlayıcı koku toplam olarak 20 gram esans ilave ediyoruz. Parfüm yapımında ilave edeceğimiz Su miktarını tam ayarlamak için alkometre kullanacağız. Eğer alkol metre kullanmayacaksak alkol derecesi 70 veya 80 olana dek deiyonize su ilave edebiliriz. Kullanacağınız su mutlaka deiyonize su olmalıdır. Aksi halde sudan girişim yapan maddeler formülasyon da bozulmalara yol açabilir. Son olarak Stabilizatörleri de ilave ederek işlemi tamamlıyoruz.​
PARFÜM YAPIMINDA KULLANILAN HAMMADDELER​
A ) DOĞAL YAĞLAR​
1 . Bitkisel kökenli Doğal Yağlar​
Damıtma​
Uçucu Eritkenlerden Çekme İşlemi​
2 . Hayvansal Kökenli Doğal Yağlar​
B ) SENTETİK YAĞLAR​
C ) SU​
D ) ALKOL​
E ) FİKSATİVE​
PARFÜMÜN ÜRETİLMESİ​
İlk bölümde genel olarak kokuların, daha doğrusu güzel kokuların sihirli güçlerinden ve bu güçlerin nelere kadir olduğundan bahsettik. Bu bölümde ise olabilecek en kısa ve özet şekli ile parfümden bahsedeceğiz.​
PARFÜM​
Parfüm, doğal veya sentetik kokulu yağlar (hammadde), su ve alkolün belirli oranlarla karıştırılması ile elde edilen güzel kokulu sıvıdır. Bu karışımın oranları üzerinde değişiklikler yapılması suretiyle genel olarak parfüm olarak adlandırdığımız sıvı, çeşitli hallere büründürülür. Bu oranlara göre de çeşitli isimler alır. Kısacası piyasada birbirine benzer gördüğünüz tüm bu ürünler, parfüm dediğimiz bu güzel kokulu sıvının yağ oranları birbirinden farklı hallerini ifade eder.​
PARFÜM YAPIMINDA KULLANILAN HAMMADDELER​
A ) Doğal Yağlar​
Yaklaşık 200 çeşit bitkisel ve hayvansal kökenli yağ vardır. Doğal yağlar bitkisel ya da hayvansal kökenli olmalarına göre iki kısma ayrılır;​
1-Bitkisel Kökenli Doğal Yağlar :​
Tamamen doğadaki bitki ve köklerden elde edilen, koyu kıvamı nedeniyle de yağ olarak adlandırılan ve çıkarıldığı bitkiye kokusunu veren maddelerdir. Bitkiler kendilerine has kokularını veren bu doğal yağları oluşturmak için salgı bezlerinden salgıladıkları 100 e yakın farklı kimyasal maddeyi karıştırırlar. Bu yağ üretimi bitkinin yaşına, türüne, mevsime, ısı ve ışık durumuna göre fazla veya az olur. Yağlar bitkinin yeşil kısımlarında oluşur. Ancak bitki olgunlaştıkça diğer kısımlarına da taşınırlar. Netice itibariyle oluşan bu yağa, o bitkinin ismi verilir. Örneğin; lavanta yağı, yasemin yağı, gül yağı gibi... Parfüm yapımında kullanılan doğal yağlar kimi bitkide yaprak kısmından, kiminde kök kısmından çıkarılan yağlardır. Gül, yasemin, sümbül, nergis gibi bitkilerin parfüm yapımında kullanılan yağları, çiçeklerinden çıkarılırken; lavanta, nane, ıtır çiçeği gibi bitkilerin yaprak ve saplarından, armut, tarçın gibi bitkilerin kabuklarından, süsen, zencefil ve vetiver gibi bitkilerin ise köklerinden çıkarılır.​
Bitkisel kökenli yağları elde etmenin iki yöntemi vardır;​
Damıtma; Buharla damıtma, çok eski bir işlem olmakla birlikte, aslında 9.yy da Araplar tarafından bulunmuştur. Bu işlem bir imbiklemedir. Hammaddelerin damıtılması için fiziksel bir dizi işlemden geçmesi gerekir. Düzenlenmeli, karıştırılmalı ve fermantasyon ile demlenmelidir. Özü çıkarılacak bitki önce yıkanır, ardından da su içerisinde demlendirilir ve bu su içinde iken damıtılır. Burada asıl amaç buhar ile bitkilerin uçucu bileşenlerini geri almaktır.​
Kaynama noktaları farklı olan su ve bitkiden oluşan karışım kaynatılır. Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır. Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir. Su ve esansın farklı yoğunlukta olmalarının doğal sonucu olarak, otomatikman birbirlerinden ayrılır. Damıtma işlemi de böylece gerçekleşmiş olur.​
Uçucu Eritkenlerden Çekme İşlemi; Önce ham maddeler bir aspiratör içinde hexane ve ethanol gibi uçucu eritkenler ile kimyasal işleme tabi tutulur. Sonra defalarca yıkanır, güzel koku dolu eritken damıtılarak konsantre hale getirilir. Uzun tahta bir yayıkta alkol içinde karıştırıldıktan sonra bir konsantre elde edilir. Çözülemeyen bitki özlerini ayırabilmek için filtre edilip soğutulur. Son konsantre işleminden sonra saf bir esans elde edilir. Genelde bu şekilde buharın hidrolik hareketine engel olunduğundan damıtma ile elde edilen üründen daha kaliteli bir ürün elde edilir.​
Sonuçta bir kilo gül yağı elde etmek için tam 2.000.000 adet (600 kilo) güle, bir kilo lavanta esansı elde etmek için ise tam 180 kilo lavantaya ihtiyaç var.​
2- Hayvansal Kökenli Doğal Yağlar: Çeşitli hayvanlardan elde edilen güzel kokulu doğal yağlardır. Örneğin gri amber, misk, castoreum, civet gibi... Bu tür yağlar da parfüm endüstrisinde sıkça kullanılırlar.​
Hayvansal yağların elde edilmesi oldukça zahmetli bir çaba gerektirir. Gri amber, balinaların patolojik olarak bağırsaklarında gizli bulunan spermlerinden elde edilen bir parfüm hammaddesidir. Bunun için parfüm endüstrisi uzun süre balinaların izini sürer. Ancak yine de okyanus yüzeyinde ya da sadece uzun kıyılarda hareketli olarak bulunabilen balinadan bu maddenin elde edilmesi çok uzun uğraşlar gerektirir. Balinanın püskürttüğü su toplanarak çeşitli işlemlerden geçirilir ve bu madde elde edilir ve genelde koku sabitleştiricisi olarak parfüm yapımında kullanılır. Amber, ispermeçet balinasının bağırsaklarında yuttuğu katı maddelerin etrafında oluşan maddedir. Bu maddenin elde edilmesi için de söz konusu hayvan avlanarak, bağırsakları çıkarılır. Castoreum, beaver hayvanının arka butları arasında bulunan salgı bezlerinden çıkarılan maddenin, alkol ile demlenmesi ile elde edilir. Civet de yine özel bir tür olan civet kedisinin anüs bezinden elde edilir. Misk, misk karacasının arka butları arasında bulunan yağ tabakasının damıtılması ile elde edilir. Misk denilince akla karaca gelse de kedi, öküz gibi diğer bazı hayvanlardan ve bazı amber tohumları gibi bitkisel kökenli doğal kaynaklardan da bu koku çıkarılmaktadır.​
B ) SENTETİK YAĞLAR​
Kısa tanımı, tamamen laboratuar ortamında oluşturulan kokulu yağlardır. Bu sentetik yağların üretiminde koku öykünme denilen bir teknik kullanılmaktadır. Doğal yağların hammaddesi olan bitkilerin kokularını ulaştırabildikleri alan, çeşitli tahlillerden geçirilir ve içeriğindeki kimyasallar belirlenir. Aynı kimyasallar bu sentetik maddelerin yapımında bitkinin içinde değil de laboratuar ortamında gerçekleştirilir. Sonuçta öykünülen bitkinin kokusu aynen üretilmiş olur. Koku öykünme haricinde tamamen laboratuar ortamında icat edilen sentetik yağlar da vardır. Bu yağlar da parfüm yapımında kimi zaman başlıca koku olarak kimi zaman da doğal veya sentetik kokulu yağlara yardımcı olarak kullanılır.​
Bu organik sentetiklerin kullanımına 19. yüzyılın sonlarında başlanması ile parfüm kompozisyonlarında adeta devrim oluştu. Bir zamanlar bu yağların sağlığa zararlı olduğuna dair çeşitli söylemler bulunmasına rağmen; artık bilimsel olarak ta bu maddelerin sağlığa hiçbir zararı olmadığı kanıtlanmıştır. Günümüzde ise doğal yağlara oranla daha çok tercih edilmekteler. Çünkü​
Koku sektöründe sınırsız sayıda alternatifler yaratmayı mümkün kılmaktadır. Dünya üzerinde yaklaşık 200 adet bitkisel ve hayvansal kökenli doğal hammadde varken; 2000- 3000 civarında sentetik hammadde vardır.​
Zamanında bulunup kullanılmış ve sentetik taklitleri yapılmış ancak şuanda doğada bulunması mümkün olmayan doğal hammadde kaynaklarının kokularını hala yaşatmaktadırlar.​
Leylak, zambak gibi direkt olarak kokularının çıkarılmasına direnç gösteren narin bitkilerin bile kokularını kopyalamayı mümkün kılar.​
Maliyetleri doğal hammaddelere oranla oldukça düşüktür.​
Ekolojik dengeyi bozacak denli arsız olan parfüm endüstrisinin gazabından tüm doğal çevreyi korumaktadır. Artık sentetik maddeler balinaların bağırsaklarındaki kokunun çıkarılması için avlanmalarına engel olduğu gibi, güzel koku üretimi için soyları tüketilen onca bitki çeşidinden sonra, elde kalan çeşitlerin soyunun devamını garanti etmektedir.​
Bu sentetik maddelerin yapımı doğal hammaddelerle kıyaslanınca oldukça kolaydır. Bu günümüzde neredeyse tamamen sentetik hammaddelerden üretilen parfümlerin satış fiyatlarını da düşürmekte ve parfüm artık her türlü gelir seviyesine hitap edebilmekte.​
Kısıtlı kaynağı olan doğal hammaddelere oranla, sentetik hammaddelerin tüm dünyadaki ihtiyacı karşılayabilecek denli zengin bir kaynağı var.​
Doğal hammaddelerde yakalanması zor bir kalite istikrarını garanti ederler.​
Doğal olmalarına rağmen kimi bünyelerde alerji yapabilen doğal hammaddelere göre sentetik ürünler tamamen anti-alerjiktirler.​
Kısacası tüm yönleri nedeni ile sentetik yağlar günümüzde üretilen tüm parfümlerin vazgeçilemez hammaddeleridir. Günümüzde orijinal parfümlerde de büyük oranda sentetik hammadde kullanımı artmıştır. Teknolojideki gelişmelere bakılırsa, gelecekte de zengin içerikli, baş döndürücü parfüm kompozisyonlarında da yerlerini koruyacaklardır.​
C ) SU​
Suyun parfüm yapımında kullanılmasının iki ana nedeni vardır; yine parfüm hammaddelerinden olan alkolün derecesini düşürmek ve de doğal yağların sahip oldukları kokuların etrafı sarmasına yardımcı olmak. Parfüm yapımında kullanılan alkol 80 derece olmalıdır. İşte alkolü bu istenilen dereceye düşürmek için alkole su katıştırılır. Karışımda yerini alan su distilize edilmiş saf su olmalıdır. Distilize edilmiş su şu şekilde elde edilir; doğal yapısında çeşitli kimyasallar ve iyonlar bulunan su, kaynatılır. Oluşan buhar yoğunlaştırılarak diğer bir yere alınır. İnorganik kimyasallar buharlaşmadığından; yoğunlaştırılmış buhardan tekrar elde edilen su, tuz içermez. Tuz içermediği için de parfüm içeriğinde kullanılan yağların özünde bir değişikliğe sebep olmaz. Su tamamen kokusuz bir madde olduğu için doğal yağların kokusunu herhangi bir değişikliğe uğratmaz. Karışımında suyun oranı düşük olmakla birlikte en önemli faydası su moleküllerinin buharlaşması esnasında parfümün nüfuz ettiği yüzeydeki koku taneciklerini de buharıyla birlikte kaldırarak havaya karışmasını ve böylece kokunun etrafa yayılmasın sağlar.​
D ) ALKOL​
Pancar, patates nişastası, incir gibi bazı bitkilerin şekere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan glikoz çözeltilerinin mayalaşmış özlerinin damıtılmasıyla elde edilen, uçucu bir sıvıdır. Bu sıvının aynı zamanda yoğun kıvama sahip doğal yağları inceltme ve kokularının kalıcılığını arttırma gibi bir özelliği de vardır ki bu nedenle de parfüm yapımında kullanılır. Bu şekilde tenimize veya kıyafetimize sürdüğümüzde kokulu yağların tenimizde yağlanma yapması ve boyaması da engellenmiş olur. Ancak parfüm yapımında kullanılan alkolün niteliksel olarak iyi bir kaliteye sahip ve olabildiğince kokusuz olması gerekir.​
E ) FİKSATİVE (FİKSATÖR)​
Güzel kokulu yağların koku moleküllerini emerek bir arada tutulmasını, bu koku bileşenlerinin buharlaşma oranlarının düzenlenmesini ve bunun sonucu olarak daha uzun sürede buharlaşmalarını sağlar. Fiksative kullanılarak yapılan parfüm; koku molekülleri daha uzun zamanda buharlaşacağı için daha uzun süren bir kalıcılığa sahip olur.​
Fiksative olarak kullanılan çeşitli hammaddeler vardır; gri ambar, civet, misk v.b. gibi...​
Yukarıda saydığımız tüm bu hammaddeler çeşitli oranlarda bir araya getirilerek çiçek, yaprak yada kök notaları ile beslenen evrensel dilimiz olan büyüleyici parfümler meydana getirilir. Şunu da unutmamak gerekir ki; kaliteli bir parfüm yaklaşık olarak 600 kadar maddenin bir araya getirilmesi ile oluşur.​
PARFÜMÜN ÜRETİLMESİ​
Farklı maddelerin birbirinden farklı kokularının bir araya getirilip o esiri olduğumuz parfüm kokularına dönüşmesi tam bir uzmanlık, yetenek ve zevk işidir. İşte tüm bu özelliklerin hepsine birden sahip olma şansına sahip kişilere parfüm sektöründe kısaca burun deniyor. Ancak yaptıkları iş düşünülünce biz onlara sanatçı demenin daha doğru olacağı kanısındayız.​

Maşallah :) emeğinize sağlık. Şöyle bir baktım, müsait zamanımda okurum umarım :), güzel bilgiler var ..
 

NarKo

TürkParfüm Üyesi
1- PARFÜM
Her insanın parmak izi birbirinden farklı olduğu gibi Ten kokusu da birbirinden farklıdır.Piyasada sırf markalı diye aldığımız parfümler kişiliğimizi ve ruhumuzu tam olarak yansıtmaz.Sadece bize kendilerinin ticari amaçla ürettikleri kokuların ruhuna girmemizi sağlayarak bizleri o kokunun hipnoz telkinine sürükler.

Ruhumuzun eterik beden dahilinde 300 metreye kadar yayılmasını sağlamak için kendi aura enerjimizin enerji gücüne istinaden parfüm yani koku üretmemiz gerekir.Koku bir ruhtur.Ruh ta kendini eterik bedende deşifre ettiği için ruhta bir kokudur.Ruh kokudur,koku ise ruhun yansıyış biçimidir.

Kokular hayatımızda önemli bir rol oynar, sabah güne başlarken duşta başlar koku duyumuz, şampuanımızın veya duş jelimizin kokusunu duyarız önce, sonra belki kızarmış ekmek kokusu ve mis gibi bir çay kokusu, dışarı çıkmak için hazırlanırız, sürdüğümüz parfümün kokusu, yürüdüğünüz yollarda iz bırakan parfüm kokuları ya da sizi parfümünüzü anımsatan kokular.

PARFÜMÜN TARİHİ

Parfüm, Latince, kokulu duman anlamına gelen perfumum kelimesinden geliyor. Tarihi ise oldukça eski:
Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce, Mısırlılar güneş tanrıları Râ için güneşin doğuşundan batışına dek kokulu otlar yakarlardı. Ölülerini ise kokulu yağlar kullanarak mumyalar, mezarlarına parfüm şişeleri ve kokulu kremler koyarlardı. Nitekim yapılan kazılarda Mısır Firavunu Tutankamon un mezarından parfüm şişeleri ve krem vazoları çıkarıldı. Mısırlılar günlük hayatlarında ise kokulu yağlar ve pomatlar kullanırdı. Bunlar içinde en çok tercih ettikleri kyphi adını verdikleri kokulu bir yağdı. Kyphi, bal, şarap, pirinç, mersin çiçeği, safran, katırtırnağı ve ardıç özlerinden oluşan bir karışımdı. Nefertiti yasemin banyosu yapar, banyodan sonra vücuduna sandal ağacı, amber ve ender rastlanan çiçek özleri sürerdi.

Çağdaş niteliklere sahip ve bilinen ilk parfüm 14. yüzyılda, 1370 yılında yapıldı ve güzelliğiyle ünlü Macar kraliçesine atfedildi. Esans ve biberiye yağı ile alkol karışımından elde edilmiş, lavanta yağı ile zenginleştirilmiş bu karışıma özel bir isim verilmesi de unutulmamıştı: Macar Suyu

16. yüzyılda cam sanatının ilerlemesiyle birlikte parfümün gelişme süreci de hızlandı. O yıllarda parfümün en çok üretilip tüketildiği ülke Fransa idi. Fakat parfümün vücuda sürülmesinin hastalıklara neden olacağı düşünülür, parfüm sadece pis kokuları maskelemek için kullanılırdı. Bu nedenle giysiler, eldivenler, mendiller, hatta mücevherler bile parfümlenirdi.

17. ve 18. yüzyıllarda, parfüm endüstrisi oldukça gelişti. Özellikle Fransa'nın Gresse bölgesi parfüm endüstrisinin kalbi, merkezi haline geldi.
20. yüzyılda parfümler muhteşem şişeleriyle birer sanat eseri halini aldı. Parfümler vücut kokularını bastırmak için değil, kişiliklerin altını çizmek için kullanılmaya başlandı ve çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

PARFÜMLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Bir parfümün kokusunu yayma aşamalarına nota denir. Parfümler üst nota, orta notalar ve alt notalar olarak 3 aşamada kokularını yayar.
Üst nota: Tepe veya baş notası da denir. Parfümü sıktığınızda aldığınız ilk kokudur. En uçucu esanslardan oluşur. Baş notanın kokusu 2 ila 5 dakika içinde kaybolur.​
Orta nota: Kalp notası da denir. Parfümün "tema"sını belirleyen kısmıdır. Kokunun cilde yerleşmesiyle belirginleşir. Orta notanın kalıcılığı genellikle 20 dakika kadardır.​
Alt nota: Dip nota da denir. Parfümün gerçek kişiliğini, kalıcılığını ve başarısını belirleyen kısımdır. Kalıcılığı kullandığınız parfümün konsantrasyonuna göre değişir (yaklaşık 7 saat).​
BİR PARFÜM NASIL BESTELENİR?
Bu konudaki temel kavramlar ile başlayalım, nota; tek bir esansı veya parfüme üst, orta ve baz notalarını vermek için birleşen parfüm fazı veya bileşenlerin kokulu harmanını ifade eder.

Gam; Bir parfümün, uyumsuz bir biçimde yerine bağlı bir biçimde bir fazdan diğer faz geçebilme yeteneğini anlatır.
Oktav: kurutma işlemi sırasında varlığını gösteren özel koku veya bileşenin seviyesini ifade eder.

Bir parfümün tüm esansını meydana getiren değişik etkenleri tarif etmek için üst, orta ve baz notalar kavramını kullanır. 19.yy.da Fransız Parfümcü Septimus Piésse parfüm için müzikal ölçeğe uyumlu bir sınıflama sistemi kurmuştur. Parfümleri her notanın genel bir gama sahip olduğu makamlar olarak tarif etmiştir. Bu gün bile kullanılan Piésse sınıflama sisteminde her koku ölçek üzerinde ki değişik bir notaya tekabül eder. Eğer bir parfüm, doğru olarak formüle edilebilirse cilde uygulanmasından kuruma aşamasına kadar kokunun son senfonisi doğru akorlar içinde devam edecektir. 1923 'te Poucher kokulu bileşenin buharlaşma oranı üzerine yaptığı çalışmasıyla Piésse'nin çalışmasına katkıda bulunmuş oldu Tümü 1 ile 100'e kadar bir ölçeğe temellendirilen yapıda Poucher üst notaları 1 den! 5 e kadar sınıflandırmıştır, çünkü bunlar çabuk buharlaşırlar, mesela, mandalina 2,kişniş 3, Hindistan cevizi kabuğu 11 dir. Orta notalar 16 dan 69'a kadar sınıflandırılmıştır.Mercanköşk 18,karanfil tomurcuğu 22 ylang ylang 24 gül,yasemin 43 tür. en uzun süren baz notalı kokular 70'de 100'e kadar sınıflandırılmışlardır kasnı 90, günlük, meşe yosunu, tonka fasulyesi, Kabe samanı, paçuli sandal ağacı en yüksek sınıflamaya sahiptir yani en yavaş buharlaşanlardır ve değeri tahmin edeceğiz gibi 100'dür.

Üst Notalar; Bir parfümün ilk intibaını veren en hafif ve en çabuk geçen kısmıdır. Onların başlangıç intibaları bir kaç dakika sürer ama parfüm fazı başlarken orta notalar ile harman olur. Üst notalar için genel örnekler şöyledir,

Yeşillik; kasnı, sümbül, nane, biberiye, lavanta, fesleğen​
Baharat: tarçın, kakule, karanfil, kişniş, biber​
Çiçek: sardunya, gardenya, papatya, kadife çiçeği​
Meyve: armut, şeftali, kavun, erik, kayısı, ahududu​
Turunçgil: limon, misket limonu, mandalina, portakal çiçeği, ananas, bergamot​
Orta notalar; parfümün karakterini belirler, ana notalar diye de bilinir, cilt üzerinde gelişimi yaklaşık 10 dakika alır ve destekleyici baz notalarla ahenk içinde cilt üzerinde saatlerce etkili olurlar genellikle çiçeklerden oluşur. Karanfil, siklamen, nergis, sardunya, frezya, hanımeli, bal, iris, yasemin, manolya, inci çiçeği, mimoza, orkide, gül, stefanodis, sümbülteber, menekşe, nilüfer, ylang-ylang vb.

Baz Notalar: Derinlik veren üst ve orta notaları taşır, sıklıkla sabitleyiciler olarak bilinir, buharlaşma zamanını ve kokunun cilt üzerindeki kalışını uzatırlar. Gri amber, balzam, benzoin, sedir odunu, misk kedisi, kumarin, günlük, laden, misk, mürsafi, paçuli, sandal ağacı, aselbent, tonka fasulyesi, vanilya, kabe samanı

Bu arada kuruma dediğimiz kokunun son fazının cilt üzerinde oluşması ile meydana gelir. Kuru ciltlerde 25 dk, yağlı ciltlerde ise 12 dk civarındadır. Bir parfümün kalıcılığı bu dönemde hesaplanır.

Parfümlerde bir temel koku bir de tamamlayıcı kokular bulunur. Mesala gül kokusunun tamamlayıcısı yaprak kokusu gibi. Formülasyonda temel kokunun konsantrasyonunu fazla tutmanız gerekir. Genel de parfümlerde %20 den fazla esans kullanmak gerekebilir. Ancak bazı esansların özelliklerine bağlı olarak yoğunluğu, hidrofobluğu, lipofili olma özelliği v.s alkol -su-esans oranı değişmektedir. Bu oranı denemelerle belirlememiz gerekiyor. Denemeler sırasında daha iyi göreceksiniz ki bazı oranlarda üst tabakada yağ birikimi olacaktır bu açıdan bu sorunu etil alkol kullanarak yok edeceğiz. Bazen de etil alkol yerine IPA (izopropil alkol)da kullanabiliriz. Kullandığınız parfümün kalıcılığını sağlamak için Stabilizatör olarak tabir ettiğimiz propilen glikol(PG) ve dipropilen glikol(DPG) ilave ederek daha profesyonelce çalışabiliyoruz.

Parfüm yapımında kullanılan esanslar uçucu yağ olduklarından ışık, ısı, nem v.s etkenlerle oksidasyona uğramaktadır. Bunun önüne geçmek için katkı maddeleri de ilave etmemiz parfümünüzün raf ömrünü arttırıyor. Tam oran olarak 95 derecelik 1 L alkolde esansın cinsine bağlı olarak temel koku ve tamamlayıcı koku toplam olarak 20 gram esans ilave ediyoruz. Parfüm yapımında ilave edeceğimiz Su miktarını tam ayarlamak için alkometre kullanacağız. Eğer alkol metre kullanmayacaksak alkol derecesi 70 veya 80 olana dek deiyonize su ilave edebiliriz. Kullanacağınız su mutlaka deiyonize su olmalıdır. Aksi halde sudan girişim yapan maddeler formülasyon da bozulmalara yol açabilir. Son olarak Stabilizatörleri de ilave ederek işlemi tamamlıyoruz.

PARFÜMÜN ÜRETİLMESİ

İlk bölümde genel olarak kokuların, daha doğrusu güzel kokuların sihirli güçlerinden ve bu güçlerin nelere kadir olduğundan bahsettik. Bu bölümde ise olabilecek en kısa ve özet şekli ile parfümden bahsedeceğiz.

PARFÜM
Parfüm, doğal veya sentetik kokulu yağlar (hammadde), su ve alkolün belirli oranlarla karıştırılması ile elde edilen güzel kokulu sıvıdır. Bu karışımın oranları üzerinde değişiklikler yapılması suretiyle genel olarak parfüm olarak adlandırdığımız sıvı, çeşitli hallere büründürülür. Bu oranlara göre de çeşitli isimler alır. Kısacası piyasada birbirine benzer gördüğünüz tüm bu ürünler, parfüm dediğimiz bu güzel kokulu sıvının yağ oranları birbirinden farklı hallerini ifade eder.

PARFÜM YAPIMINDA KULLANILAN HAMMADDELER

A ) DOĞAL YAĞLAR​
1 . Bitkisel kökenli Doğal Yağlar​
Damıtma​
Uçucu Eritkenlerden Çekme İşlemi​
2 . Hayvansal Kökenli Doğal Yağlar​
B ) SENTETİK YAĞLAR​
C ) SU​
D ) ALKOL​
E ) FİKSATİVE​


A ) DOĞAL YAĞLAR

Yaklaşık 200 çeşit bitkisel ve hayvansal kökenli yağ vardır. Doğal yağlar bitkisel ya da hayvansal kökenli olmalarına göre iki kısma ayrılır;

1-Bitkisel Kökenli Doğal Yağlar :
Tamamen doğadaki bitki ve köklerden elde edilen, koyu kıvamı nedeniyle de yağ olarak adlandırılan ve çıkarıldığı bitkiye kokusunu veren maddelerdir. Bitkiler kendilerine has kokularını veren bu doğal yağları oluşturmak için salgı bezlerinden salgıladıkları 100 e yakın farklı kimyasal maddeyi karıştırırlar. Bu yağ üretimi bitkinin yaşına, türüne, mevsime, ısı ve ışık durumuna göre fazla veya az olur. Yağlar bitkinin yeşil kısımlarında oluşur. Ancak bitki olgunlaştıkça diğer kısımlarına da taşınırlar. Netice itibariyle oluşan bu yağa, o bitkinin ismi verilir. Örneğin; lavanta yağı, yasemin yağı, gül yağı gibi... Parfüm yapımında kullanılan doğal yağlar kimi bitkide yaprak kısmından, kiminde kök kısmından çıkarılan yağlardır. Gül, yasemin, sümbül, nergis gibi bitkilerin parfüm yapımında kullanılan yağları, çiçeklerinden çıkarılırken; lavanta, nane, ıtır çiçeği gibi bitkilerin yaprak ve saplarından, armut, tarçın gibi bitkilerin kabuklarından, süsen, zencefil ve vetiver gibi bitkilerin ise köklerinden çıkarılır.

Bitkisel kökenli yağları elde etmenin iki yöntemi vardır;

DİSTİLASYON

Basit Distilasyon
Bir sıvıyı önce buharlaştırıp sonra soğutma yoluyla yoğunlaştırarak saflaştırılmış hâlde bir toplama kabında toplama işlemine damıtma denir. Damıtma, sıvıların saflaştırılmalarında ve sıvı karışımlarının ayrılmalarında kullanılan en temel yöntemdir.Buharla damıtma, çok eski bir işlem olmakla birlikte, aslında 9.yy da Araplar tarafından bulunmuştur. Bu işlem bir imbiklemedir. Hammaddelerin damıtılması için fiziksel bir dizi işlemden geçmesi gerekir. Düzenlenmeli, karıştırılmalı ve fermantasyon ile demlenmelidir. Özü çıkarılacak bitki önce yıkanır, ardından da su içerisinde demlendirilir ve bu su içinde iken damıtılır.​
Amacı:
  1. Farklı kaynama noktasına sahip sıvıların oluşturduğu karışımların bileşenlerine ayrılması
  2. Bir sıvının uçucu olmayan bileşenlerinden ayrılması
  3. Sıvıların saflaştırılması
Damıtma ile ayırma yönteminde karışımdaki sıvıların kaynama noktaları arasındaki farktan yararlanılır. Karışımdaki maddeler, kaynama noktalarına ulaşıldığında buharlaşarak karışımdan ayrılır. Ayrılan madde toplanmak isteniyorsa bir soğutucudan geçirilip yoğunlaştırılarak ayrı bir kapta toplanır. Buharlaştıktan sonra, soğutucuda sıvılaştırılarak toplama kabında toplanan maddeye damıtık sıvı veya distila denir.Ekli dosyayı görüntüle 2362
İyi bir damıtma için,
  1. Termometrenin cıva haznesi ısıtma kabının çıkış borusu hizasına getirilmelidir.
  2. Sıvı damıtma balonunun en fazla 2/3’üne kadar doldurulmalıdır.
  3. Kaynamanın düzenli ve homojen olması için balon içine kaynama taşları (porselen kroze veya cam parçaları) atılır.
  4. Kaynamanın düzenli ve homojen olması için damıtma balonu su banyosu içine alınmalı ya da elektrikli ısıtma ceketleri kullanılmalıdır.
  5. Soğutucu içine gönderilen suyun akışı iyi ayarlanmalı, su çok tazyikli olmamalıdır.
  6. Aşırı kaynama yapmaktan kaçınılmalıdır.
Ayrımsal Damıtma (Fraksiyonlu Destilasyon)
Birbirinden ayrılacak karışımların kaynama noktaları birbirine ne kadar yakınsa bu maddeleri ayırmak da o kadar güçtür. Destilat içinde farklı oranda da olsa karışımdaki diğer maddelerden de bulunur. Bu yüzden bazı karışımların basit damıtma yöntemiyle ayrılması çok zaman almaktadır. Bu güçlükten dolayı ayrımsal damıtma yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde safa yakın ayırmalar yapılabilmektedir.​
Su Buharı Damıtması
Birbiri içinde hemen hemen hiç çözünmeyen sıvıların damıtılması ise su buharı ile yapılır. Ancak bu sıvıların su ile de karışmamaları gereklidir. Bu damıtma işleminde su ile karışmayan sıvılar kendi kaynama noktalarından daha düşük sıcaklıkta damıtılır. Bu tip karışımlarda bir bileşen diğer bileşenden bağımsız olarak kendi buhar basıncına sahiptir ve karışımın buhar basıncı, karışımı oluşturan bileşenlerin buhar basınçlarının toplamına eşittir.​
Flaş Distilasyon
Sıvı karışımının belirli bir kısmı, bir tank içerisinde buharlaştırılır; buhar fazı sıvı fazla temasta bırakılarak, fazların denge durumuna erişmeleri sağlanır. Buhar fazı alınır ve bir kondensatörde yoğunlaştırılır.​

Vakumlu Damıtma
Kendi kaynama noktasına gelmeden bozunan ve kaynama noktası çok yüksek olan bileşikleri bozunmadan elde edebilmek için uygulanan işlemdir.​

EKSTRAKSİYON
Herhangi bir karışımdan istenilen maddenin uygun bir çözücü yardımıyla çekilerek ayrılması işlemine ekstraksiyon denir. Ayrılacak maddenin katı veya sıvı fazda olmasına bağlı olarak sıvı-sıvı veya katı-sıvı ekstraksiyon metotlarından biri uygulanır ve ayırma gerçekleştirilir.​
Amacı:
  1. Hammaddelerin saflaştırılması
  2. Bileşenlerinin ayrılması
  3. Kararlılığının arttırılması
  4. Toksik maddelerden arındırılması
Ekstraksiyonda kullanılan çözücüler
  1. Karışımdan kolay ayrılabilmeli,
  2. Zehirli atık bırakmamalı,
  3. Su ile karışmamalı,
  4. İstenen madde dışındaki maddeleri çözmemeli,
  5. Ucuz olmalı ve kolay temin edilebilir olmalıdır.
Ekstraksiyonda kullanılan çözücüler
  1. Di etil eter,
  2. Kloroform,
  3. Benzen,
  4. Petrol eteri,
  5. Karbon tetra klorür
  6. Yağ (zeytinyağ)
  7. Distile Su
Perkolasyon
Karışım üzerinden akan çözücü ile yapılan bir ekstraksiyon yöntemidir ve istenen maddenin ekstre edilmesine kadar sürdürülür.​
Ekli dosyayı görüntüle 2365
Maserasyon
Masere edilecek hammadde uygun boyuta getirildikten sonra ağzı kapalı kapta belirli bir süre (7 gün) bekletilir. Katı madde ayrılır ve sıkılır ve sıvı kısım ile birleştirilir.​
Süperkritik Sıvı Ektraksiyonu
Süperkritik sıvılar kullanılarak katı, yarı katı ve sıvı matrikslerden etkin madde gruplarını ayırmak işlemidir.Bu ekstraksiyon işleminde kullanılan sıvıların, yoğunluk ile ilişkili olarak çözündürme, düşük vizkozite, yüksek difüzyon ve minimal yüzey gerilim özellikleri bulunmalıdır.​

Uçucu Eritkenlerden Çekme İşlemi; Önce ham maddeler bir aspiratör içinde hexane ve ethanol gibi uçucu eritkenler ile kimyasal işleme tabi tutulur. Sonra defalarca yıkanır, güzel koku dolu eritken damıtılarak konsantre hale getirilir. Uzun tahta bir yayıkta alkol içinde karıştırıldıktan sonra bir konsantre elde edilir. Çözülemeyen bitki özlerini ayırabilmek için filtre edilip soğutulur. Son konsantre işleminden sonra saf bir esans elde edilir. Genelde bu şekilde buharın hidrolik hareketine engel olunduğundan damıtma ile elde edilen üründen daha kaliteli bir ürün elde edilir.
Sonuçta bir kilo gül yağı elde etmek için tam 2.000.000 adet (600 kilo) güle, bir kilo lavanta esansı elde etmek için ise tam 180 kilo lavantaya ihtiyaç var.
2- Hayvansal Kökenli Doğal Yağlar: Çeşitli hayvanlardan elde edilen güzel kokulu doğal yağlardır. Örneğin gri amber, misk, castoreum, civet gibi... Bu tür yağlar da parfüm endüstrisinde sıkça kullanılırlar.

Hayvansal yağların elde edilmesi oldukça zahmetli bir çaba gerektirir. Gri amber, balinaların patolojik olarak bağırsaklarında gizli bulunan spermlerinden elde edilen bir parfüm hammaddesidir. Bunun için parfüm endüstrisi uzun süre balinaların izini sürer. Ancak yine de okyanus yüzeyinde ya da sadece uzun kıyılarda hareketli olarak bulunabilen balinadan bu maddenin elde edilmesi çok uzun uğraşlar gerektirir. Balinanın püskürttüğü su toplanarak çeşitli işlemlerden geçirilir ve bu madde elde edilir ve genelde koku sabitleştiricisi olarak parfüm yapımında kullanılır. Amber, ispermeçet balinasının bağırsaklarında yuttuğu katı maddelerin etrafında oluşan maddedir. Bu maddenin elde edilmesi için de söz konusu hayvan avlanarak, bağırsakları çıkarılır. Castoreum, beaver hayvanının arka butları arasında bulunan salgı bezlerinden çıkarılan maddenin, alkol ile demlenmesi ile elde edilir. Civet de yine özel bir tür olan civet kedisinin anüs bezinden elde edilir. Misk, misk karacasının arka butları arasında bulunan yağ tabakasının damıtılması ile elde edilir. Misk denilince akla karaca gelse de kedi, öküz gibi diğer bazı hayvanlardan ve bazı amber tohumları gibi bitkisel kökenli doğal kaynaklardan da bu koku çıkarılmaktadır.

B ) SENTETİK YAĞLAR
Kısa tanımı, tamamen laboratuar ortamında oluşturulan kokulu yağlardır. Bu sentetik yağların üretiminde koku öykünme denilen bir teknik kullanılmaktadır. Doğal yağların hammaddesi olan bitkilerin kokularını ulaştırabildikleri alan, çeşitli tahlillerden geçirilir ve içeriğindeki kimyasallar belirlenir. Aynı kimyasallar bu sentetik maddelerin yapımında bitkinin içinde değil de laboratuar ortamında gerçekleştirilir. Sonuçta öykünülen bitkinin kokusu aynen üretilmiş olur. Koku öykünme haricinde tamamen laboratuar ortamında icat edilen sentetik yağlar da vardır. Bu yağlar da parfüm yapımında kimi zaman başlıca koku olarak kimi zaman da doğal veya sentetik kokulu yağlara yardımcı olarak kullanılır.

Bu organik sentetiklerin kullanımına 19. yüzyılın sonlarında başlanması ile parfüm kompozisyonlarında adeta devrim oluştu. Bir zamanlar bu yağların sağlığa zararlı olduğuna dair çeşitli söylemler bulunmasına rağmen; artık bilimsel olarak ta bu maddelerin sağlığa hiçbir zararı olmadığı kanıtlanmıştır. Günümüzde ise doğal yağlara oranla daha çok tercih edilmekteler. Çünkü
Koku sektöründe sınırsız sayıda alternatifler yaratmayı mümkün kılmaktadır. Dünya üzerinde yaklaşık 200 adet bitkisel ve hayvansal kökenli doğal hammadde varken; 2000- 3000 civarında sentetik hammadde vardır.
Zamanında bulunup kullanılmış ve sentetik taklitleri yapılmış ancak şuanda doğada bulunması mümkün olmayan doğal hammadde kaynaklarının kokularını hala yaşatmaktadırlar.

Leylak, zambak gibi direkt olarak kokularının çıkarılmasına direnç gösteren narin bitkilerin bile kokularını kopyalamayı mümkün kılar.
Maliyetleri doğal hammaddelere oranla oldukça düşüktür.
Ekolojik dengeyi bozacak denli arsız olan parfüm endüstrisinin gazabından tüm doğal çevreyi korumaktadır. Artık sentetik maddeler balinaların bağırsaklarındaki kokunun çıkarılması için avlanmalarına engel olduğu gibi, güzel koku üretimi için soyları tüketilen onca bitki çeşidinden sonra, elde kalan çeşitlerin soyunun devamını garanti etmektedir.

Bu sentetik maddelerin yapımı doğal hammaddelerle kıyaslanınca oldukça kolaydır. Bu günümüzde neredeyse tamamen sentetik hammaddelerden üretilen parfümlerin satış fiyatlarını da düşürmekte ve parfüm artık her türlü gelir seviyesine hitap edebilmekte.

Kısıtlı kaynağı olan doğal hammaddelere oranla, sentetik hammaddelerin tüm dünyadaki ihtiyacı karşılayabilecek denli zengin bir kaynağı var.
Doğal hammaddelerde yakalanması zor bir kalite istikrarını garanti ederler.
Doğal olmalarına rağmen kimi bünyelerde alerji yapabilen doğal hammaddelere göre sentetik ürünler tamamen anti-alerjiktirler.

Kısacası tüm yönleri nedeni ile sentetik yağlar günümüzde üretilen tüm parfümlerin vazgeçilemez hammaddeleridir. Günümüzde orijinal parfümlerde de büyük oranda sentetik hammadde kullanımı artmıştır. Teknolojideki gelişmelere bakılırsa, gelecekte de zengin içerikli, baş döndürücü parfüm kompozisyonlarında da yerlerini koruyacaklardır.

C ) SU
Suyun parfüm yapımında kullanılmasının iki ana nedeni vardır; yine parfüm hammaddelerinden olan alkolün derecesini düşürmek ve de doğal yağların sahip oldukları kokuların etrafı sarmasına yardımcı olmak. Parfüm yapımında kullanılan alkol 80 derece olmalıdır. İşte alkolü bu istenilen dereceye düşürmek için alkole su katıştırılır. Karışımda yerini alan su distilize edilmiş saf su olmalıdır. Distilize edilmiş su şu şekilde elde edilir; doğal yapısında çeşitli kimyasallar ve iyonlar bulunan su, kaynatılır. Oluşan buhar yoğunlaştırılarak diğer bir yere alınır. İnorganik kimyasallar buharlaşmadığından; yoğunlaştırılmış buhardan tekrar elde edilen su, tuz içermez. Tuz içermediği için de parfüm içeriğinde kullanılan yağların özünde bir değişikliğe sebep olmaz. Su tamamen kokusuz bir madde olduğu için doğal yağların kokusunu herhangi bir değişikliğe uğratmaz. Karışımında suyun oranı düşük olmakla birlikte en önemli faydası su moleküllerinin buharlaşması esnasında parfümün nüfuz ettiği yüzeydeki koku taneciklerini de buharıyla birlikte kaldırarak havaya karışmasını ve böylece kokunun etrafa yayılmasın sağlar.

D ) ALKOL
Pancar, patates nişastası, incir gibi bazı bitkilerin şekere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan glikoz çözeltilerinin mayalaşmış özlerinin damıtılmasıyla elde edilen, uçucu bir sıvıdır. Bu sıvının aynı zamanda yoğun kıvama sahip doğal yağları inceltme ve kokularının kalıcılığını arttırma gibi bir özelliği de vardır ki bu nedenle de parfüm yapımında kullanılır. Bu şekilde tenimize veya kıyafetimize sürdüğümüzde kokulu yağların tenimizde yağlanma yapması ve boyaması da engellenmiş olur. Ancak parfüm yapımında kullanılan alkolün niteliksel olarak iyi bir kaliteye sahip ve olabildiğince kokusuz olması gerekir.
Koku giderme Yöntemi
İçilirse !!!
Etanol ➙ Aset aldehid ➙ Asetata ➙ su ve karbondioksite​
(Etil Alkol) (toksik ve karsinojen) (daha az aktif olan)
İzopropanol ➙ Aseton (aseton etanol da olduğu gibi enerji üretimi için kullanılmaz kanı zehirler Erken dönemde koma )
E ) FİKSATİVE (FİKSATÖR)
Güzel kokulu yağların koku moleküllerini emerek bir arada tutulmasını, bu koku bileşenlerinin buharlaşma oranlarının düzenlenmesini ve bunun sonucu olarak daha uzun sürede buharlaşmalarını sağlar. Fiksative kullanılarak yapılan parfüm; koku molekülleri daha uzun zamanda buharlaşacağı için daha uzun süren bir kalıcılığa sahip olur.

Fiksative olarak kullanılan çeşitli hammaddeler vardır; gri ambar, civet, misk v.b. gibi...
Yukarıda saydığımız tüm bu hammaddeler çeşitli oranlarda bir araya getirilerek çiçek, yaprak yada kök notaları ile beslenen evrensel dilimiz olan büyüleyici parfümler meydana getirilir. Şunu da unutmamak gerekir ki; kaliteli bir parfüm yaklaşık olarak 600 kadar maddenin bir araya getirilmesi ile oluşur.

PARFÜMÜN ÜRETİLMESİ
Farklı maddelerin birbirinden farklı kokularının bir araya getirilip o esiri olduğumuz parfüm kokularına dönüşmesi tam bir uzmanlık, yetenek ve zevk işidir. İşte tüm bu özelliklerin hepsine birden sahip olma şansına sahip kişilere parfüm sektöründe kısaca burun deniyor. Ancak yaptıkları iş düşünülünce biz onlara sanatçı demenin daha doğru olacağı kanısındayız.
Örnek yasemin parfümü
Ekli dosyayı görüntüle 2363


2.Perfumer's Workbook programını buldum. Sizinle paylaşayım Program için tıklayınız
şifre : 0973
-Program parfümün kalıcılığı ve ne kadar madde kullanılması gerektiği ve nelerin içine konabileceği yazıyor çok güzel bir program
3. Perfumersworld parfüm tasarımı videoları. Alt yazı var ayar işaretinin yanından açılıyor birde ayarlara tıklayıp alt yazıyı türkçe yapıyorsunuz .
Whisper
İçindekiler
5 damla sandal ağacı yağı​
10 damla ylang ylang yağı​
10 damla bergamut yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp iyice çalkalayın. Daha sonra siyah bir şişeye boşaltıp 24 saat kuru ve serin bir yerde bekletin.

Star Dust
İçindekiler
5 damla vanilya yağı​
3 damla sandal ağacı yağı​
8 damla gül yağı​
10 damla lavanta yağı​
2 damla gliserin​
104 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp iyice çalkalayın. Daha sonra siyah bir şişeye boşaltıp 24 saat kuru ve serin bir yerde bekletin.

Marvelous
İçindekiler
10 damla tarçın yağı​
10 damla menekşe yağı​
10 damla portakal yağı​
2 damla gliserin​
120 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp iyice çalkalayın. Daha sonra siyah bir şişeye boşaltıp 12 saat kuru ve serin bir yerde bekletin.
Suprise
İçindekiler
5 damla sandal ağacı yağı​
5 damla gül yağı​
5 damla ylang ylang yağı​
5 damla bergamut yağı​
5 damla portakal çiçeği yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp iyice çalkalayın. Daha sonra siyah bir şişeye boşaltıp 24 saat kuru ve serin bir yerde bekletin.

Passion
İçindekiler
3 damla vanilya yağı​
8 damla gül yağı​
12 damla bergamut yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.
Homemade Love Tonic
İçindekiler
3 damla sandalağacı yağı​
2 damla vanilya yağı​
3 damla ylang ylang yağı​
15 damla bergamut yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.

Nirvana
İçindekiler
3 damla tarçın yağı​
3 damla sandal ağacı yağı​
10 damla menekşe yağı​
10 damla lavanta yağı​
2 damla gliserin​
100 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.

Magical Love
İçindekiler
3 damla tarçın yağı​
3 damla vanilya yağı​
12 damla gül yağı​
10 damla bergamut yağı​
2 damla gliserin​
120 ml etil alkol​
Hazırlanışı
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın. Yağları ekleyip çalkalayın. Serin ve kuru bir yerde 1 hafta bekletin.

oldukça açıklayıcı faydalı bilgi teşekkür ederim.
 

Ali

Üye
TürkParfüm Üyesi
Bilgi için Teşekkürler...
Alkol bazlı parfümde Etil Alkol ( Saf Alkol ), Votka gibi ürün kullanın diyorlar. IPA (izopropil alkol) bazı yerlerde zararlı olarak belirtiliyor. Bur da ise Kullanılabilir deniliyor. Kafam karıştı ....
 

remixtr

Üye
TürkParfüm Üyesi
Bilgi için Teşekkürler...
Alkol bazlı parfümde Etil Alkol ( Saf Alkol ), Votka gibi ürün kullanın diyorlar. IPA (izopropil alkol) bazı yerlerde zararlı olarak belirtiliyor. Bur da ise Kullanılabilir deniliyor. Kafam karıştı ....
En sağlıklı olanı etil alkoldür onuda temizlik alkolü olarak bulabilirsin. ipa da çözücü olarak kullanılabilr ama oranı yüksek olmamalı
 

Ali

Üye
TürkParfüm Üyesi
En sağlıklı olanı etil alkoldür onuda temizlik alkolü olarak bulabilirsin. ipa da çözücü olarak kullanılabilr ama oranı yüksek olmamalı

Temizlik alkolü parfüm için uygun mu?
Temizlik alkolü olarak alabileceğimiz, tavsiye edeceğin Marka adı var mı ?
Teşekkürler...
 

NarKo

TürkParfüm Üyesi
Ben parfümde su kullanılmasını tavsiye etmem eğer kullanılacaksa ayarını çok iyi yapmak gerekir ayar kaçarsa sulanır :) zaten alkolün derecesi içindeki esans a göre düşüyor.
 
Üst